Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Начална Жънем с 30 % по-малко жито

Жънем с 30 % по-малко жито

Небивало разминаване в прогнозите за реколтата това лято – между 4,2 и 5,8 млн. тона пшеница

С 30% ще е по-ниска реколтата от есенниците тази година заради небивалата суша, която сполетя страната от тази зима насам, заяви след заседание на Консултативния съвет по зърното Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Прогнозата на земеделците е, че добивите ще възлязат на 4,2 - 4,3 млн. т през 2020 г. Според прогнози на МЗХГ се очакват 5 млн. т, а ЕК прогнозира дори 5,8 млн. т. Заради сушата има регионални проблеми в Североизточна и Източна България - в областите Добрич, Силистра, част от Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, част от Враца. В тези райони са пуснати заявления за пропаднали площи за около 240 000 дка с посеви. В момента те се обследват от Министерството на земеделието (МЗХГ).

28 000 дка дотук са констатирани като 100% пропаднали площи. Проблем обаче са останалите, в които намалението на добивите ще е под 100%. За тях не се предвижда и не е регламентирана никаква държавна помощ, алармира председателят на НАЗ.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР. Кооперацията в...

Прочети още:

Loading...