Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Пон24042017

Брой 77, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.82022 BGN1 GBP = 2.33059 BGN1 CHF = 1.82771 BGN
Back Вие сте тук:Начало Накратко - Свят Накpатко

Накpатко

Египетската армия

съобщи, че е ликвидирала един от религиозните лидери на групировката “Ислямска държава“ при въздушен удар на Синайския полуостров, където местният клон на организацията води бунт срещу силите на реда. Общо 19 джихадисти са били убити при няколко въздушни удара, като сред тях е бил “началникът на комитета, отговарящ за религиозните въпроси и за разпитите“ на групировката “Ансар Бейт ал-Макдис“.Извършилата редица атентати срещу силите на реда в Северен Синай “Ансар Бейт ал-Макдис“ се закле във вярност на “Ислямска държава“ през 2014 г. и се прекръсти на “Провинция Синай“. 45 души загинаха на 9 април при два самоубийствени атентата на ИД срещу две църкви в Александрия и Танта.

Парламентът

на Киргизстан одобри на трето и последно четене законопроект, който забранява на чуждестранни граждани да притежават киргизки медии. Законът забранява чужденци да са пълноправни собственици и учредители на регистрирани в страната телевизии. Ограничението не се отнася за вестници, списания и радиостанции. Все пак чужди граждани могат да имат дялове в киргизки телевизии, но те не трябва да превишават 35 на сто. Новият Закон за средствата за масова информация допуска политически партии да създават и притежават медии.

Пакистанският

Върховен съд съобщи, че не разполага с достатъчно доказателства, за да поиска премиерът Наваз Шариф да освободи поста заради обвинения на опозицията в корупция и разпореди допълнително разследване. Само двама от петимата съдии препоръчаха Шариф да се оттегли. Върховният съд разпореди по-широко разследване по обвиненията срещу премиера във връзка със скандала “Панамски документи“. Процедурите бяха задействани след публикуването м. г. на документи, според които децата на Шариф са използвали офшорни компании за покупка на имоти в Лондон.