Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон15102018

Брой 198, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.6897 BGN1 GBP = 2.23549 BGN1 CHF = 1.71114 BGN
Back Вие сте тук:Начало Накратко - Свят Накpатко

Накpатко

Израелски и арабски

дипломати в ЮНЕСКО постигнаха рядък консенсус, като се споразумяха по резолюции за опазването на стария град в Ерусалим и за палестинското образование. Ръководителката на ЮНЕСКО Одре Азуле каза в комюнике, че компромисът “ни напомня за нуждата да седнем около масата тук в ЮНЕСКО и да покажем благоразположение. Това стои в основата на консенсуса, достигнат отново днес“. Двама европейски дипломати казаха, че постигнатите компромиси будят надежди, че Израел може да бъде убеден да отложи или дори да отмени решението си да напусне организацията.

Френският

Касационен съд нареди нов процес срещу германската фирма за сертифициране ТЮВ във връзка със случая с дефектните гръдни импланти на френската компания “Поли Имплант Протез“ (ПИП), анулирайки решение на апелативен съд, което освобождава германската фирма от всякаква отговорност. След като издала сертификат преди пускането в продажба, между октомври 1997 г. и януари 2010 г. ТЮВ извършила 13 проверки в обекти на ПИП, без да констатира нарушения. Решението на Касационния съд, най-висшата съдебна инстанция във Франция, бе очаквано от хиляди пострадали от продуктите на ПИП жени по света. То връща случая в Парижкия апелативен съд. С това пътят за обезщетяване на 400-те хиляди пострадали пациентки по света вече е отворен.

Бившият

британски премиер Тони Блеър заяви, че би посъветвал депутатите от Лейбъристката партия да гласуват против споразумението за Брекзит, договаряно от Тереза Мей с ЕС. Блеър, премиер от Лейбъристката партия от 1997 до 2007 г., заяви, че избирателите трябва да получат възможност за нов референдум дали страната да остане в ЕС, защото според него британската политика е блокирала.

Иранският

върховен лидер аятолах Али Хаменей нареди на властите спешно да намерят решение за преодоляване на предизвиканата от американските икономически санкции криза. “Няма криза или проблем в страната, които да не можем да решим. Властите трябва да намерят решение за преодоляване на съществуващите икономически трудности и да разочароват врага чрез решаването им“, заявил Хаменей пред представители на иранските власти. “С единство можем да преодолеем всяка криза“, добавил той.

Талибани

убиха най-малко петнайсет граничари в Афганистан при нападение срещу малка застава в северната афганистанска провинция Кундуз. Най-малко 13 войници са получили наранявания в атаката рано сутринта в окръг Калах e Зал до границата с Таджикистан. Част от заставата е опожарена, а бунтовниците са взели със себе си всичкото оборудване, което са можели да носят.