Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб17112018

Брой 221, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73006 BGN1 GBP = 2.21323 BGN1 CHF = 1.72092 BGN
Back Вие сте тук:Начало Обаче Новите Hагли

Новите Hагли

Вчера се състоя премиерата на документалния филм „Граница” на разследващата журналистка Елена Йончева. Както винаги тя се справи смело в защита на истината, спази журналистическата етика и високите професионални стандарти, за да е информиран българският гражданин как държавата пази националния интерес и как харчи неговите пари за оградата по българо-турската граница. Във филма бяха показани шокиращи факти: ако един метър от аналогичното съоръжение в Гърция струва 250 евро, то ние плащаме по 500 евро. С „малката” разлика, че в Гърция оградата е двуредова, а у нас едноредова.

Разтърсващи бяха кадрите как защитното съоръжение е щурмувано с помощта на най-обикновена стълба, каквато всеки може да закупи в кварталната железария, как каналджийската мафия, която генерира печалби от милиони евро, прекарва всекидневно мигранти – деца, старци, но и млади мъже, сред които могат да се крият терористи. Или накратко – как границата ни въпреки прехвалената ограда е разграден двор. За това във филма свидетелстват гранични служители, които всекидневно присъстват там!

Беше цитиран и доклад на Държавния департамент на САЩ, който за сетен път припомня, че в България корупцията е придобила епидемични размери, а институциите бездействат срещу това явление, което отдавна е заплаха за националната сигурност. Филмът – отново ще кажем – е пример как се прави журналистика! Неслучайно на премиерата присъстваха десетки колеги, политици и общественици.

Изненадващо, минути преди излъчването на филма се появиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на Комисията за вътрешни работи в парламента Цветан Цветанов и вицепремиерът Валери Симеонов. Присъствието им, разбира се, не бе проблем. Проблем бе поведението им! Пред шокираната публика двамата разиграха сцена, която напълно заслужава заглавие „Новите Нагли”. Симеонов постоянно апострофираше, а след края на филма Цветанов взе микрофона и започна да прави изявления, да раздава оценки, да дава думата на репортерите.

Като какъв се изживяваше политикът – като рок звезда, като конферансие, като кинокритик или като обикновен политически скандалджия?! И вместо да прояви загриженост от изнесените факти и да си направи самокритика, Цветанов преповтори добре познатите опорни точки: Оградата е започната по времето на „лошия Орешарски” (нищо, че лентата на Йончева е снимана преди седмици), че правителството взема мерки, че премиерът лично (!?!) ще изгледа филма и ще направи проверки.

Разбира се, побърза да смени темата – с размахване на папки отправи искания председателят на БСП Корнелия Нинова – точно там в киносалона и веднага — да подкрепи законопроект на ГЕРБ за ревизия на приватизацията.

Тотална липса на държавническо мислене, на лидерство и уважение към фактите.

Нагло и безпардонно! Но истината рано или късно ще излезе наяве!

Елена Йончева продължава битката на честната журналистика – тя обяви гражданска платформа за набиране на сигнали за корупция, която ще заработи в името една по-справедлива България!

Светлана Шаренкова

България

Икономика

Култура

Спорт

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

Кирил Десподов продължава да е най-следеният играч от ЦСКА, а според “Тема Спорт“ интерес към таланта има от страна на холандския шампион ПС

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие