Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет13122019

Брой 239, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75616 BGN ↓ 1 GBP = 2.31295 BGN ↓ 1 CHF = 1.78794 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Обаче За мен тази “новина“ е лъжа. Грандиозна лъжа

За мен тази “новина“ е лъжа. Грандиозна лъжа

Търся източник, специалист, експерт или някакъв друг разбирач, който да ми разясни какво точно означава това изявление на премиера, публикувано на страницата му във Фейсбук: “НСИ - Национален статистически институт днес (12 август 2019 г. - б. м.) обяви данните за износа на България, според които той е достигнал почти 28 милиарда лева за първите 6 месеца на годината. Толкова голяма сума от продажба навън в рамките на шест месеца страната ни не е отчитала никога в стопанската си история.“ Интересувам се в кои отрасли на нашата икономика са реализирани тези рекордни 28 млрд. експорт. Дали този рекорд се формира от машиностроенето, металургията, енергетиката, селскостопанското производство, или е продукт на някакви неизвестни индустрии? От десетилетия ние нямаме машиностроене, или то е сведено до минимум. Металургия също нямаме, но изнасяме суровини за металургията, в т. ч. и благородни метали, но те пък са в ръцете на чужди инвеститори. Селскотостопанската продукция, която консумираме е може би 80-90% внос от близки и далечни страни - така пише в графата “Произход“ по щандовете на Кауфланд, Лидл, Метро, Билла и др. големи търговски вериги, които са чужда собственост и не са български. В сферата на услугите, ако погледнем само туризма, нещата са трагични. Списъкът може да бъде продължен, но това едва и е необходимо. Всички знаем на какъв хал е държавата ни.

Та, откъде, по дяволите се взеха тия 28 млрд. рекорден, шампионски износ, непознат в нашата стопанска история дори в годините, когато България беше водеща или сред десетте водещи страни в много икономически отрасли? Или тази “новина“ се разпространява с цел да се оберат луфтовете? За мен тази “новина“ е лъжа. Грандиозна лъжа.

Любомир КОЛЬОВСКИ, Фейсбук

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

На 16 декември изплащат 750 млн. лева на земеделците

Държавен фонд “Земеделие“ /ДФЗ/ ще изплати 635 млн. лв., предвидени за плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и 115 млн. за сх...

Прочети още:

Loading...