Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря20112019

Брой 225, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.28557 BGN ↓ 1 CHF = 1.78143 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Обаче Предизборно използване на Вярата, Надеждата и Любовта

Предизборно използване на Вярата, Надеждата и Любовта

Вчера столичани отбелязаха Деня на София, свързан с красивия християнски празник Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София. Естествено, това е празник на всички софиянци, независимо от пол, възраст, религия, политически възгледи. Но денят буквално бе приватизиран от кмета на София Йорданка Фандъкова за целите на нейната предизборна кампания. Образът и гласът й бяха тиражирани по всички медии, режеха се ленти, проведоха се помпозни концерти и тържествени събрания, бяха обявени нови почетни граждани. И безспирни хвалби за свършеното, щедри обещания за бъдещите четири години – детски градини, паркове, улици, метро. И нито дума за хроничните проблеми на града – модела на корупцията, непрозрачно управляваните местни финанси и обществените поръчки, калпавите и прескъпи ремонти и „ремонтите на ремонта”, задръстванията, недостига на места в детските градини и училищата, увеличаващата се „ножица” в стандарта между лъскавия център и периферията, бездомните кучета, битовите отпадъци.

Кметът Йорданка Фандъкова добре е усвоила предизборния модел на ГЕРБ. Първо Цветанов използваше целия информационен и силов ресурс на МВР, докато оглавяваше щаба на ГЕРБ. Така задълго бяха „опитомени” в полза на властта държавните и общинскитe чиновници, местният бизнес, бяха удряни неудобни опоненти.

После Бойко Борисов, когато видя, че ГЕРБ е напът да изгуби европейските избори, яхнал служебния джип, режеше лентички и откриваше и преоткриваше заводи и цехове, раздаваше милиони бюджетни пари, за да обърне отрицателния за него и за партията му тренд след „Апартаментгейт”.

Днес Столична община потретва същото – със софийския бюджет в джоба и с помощта на правителствените институции се прави всичко възможно ГЕРБ да запази властта си в София.

Но честно ли е това? Не беше ли много по-адекватно кметът Фандъкова да излезе в неплатен отпуск, за да има поне видимост за равнопоставеност в кампанията. Без административния апарат на общината, без служебните коли и охрана, без институционалния и медиен комфорт, без откриването на нови детски градини и ремонтирани училища.

Така постъпи омбудсманът Мая Манолова - подаде оставка (а не излезе просто в отпуск) като обществен защитник в мига, в който се кандидатира. Направи го не защото законът го изисква, а защото моралът така повелява.

Разликата е и в това, че Манолова от години без държавен и общински ресурс върши огромна реална работа за София и софиянци. А реалната работа е в решителната битка с ощетените от пладнешкия грабеж на „Топлофикация”, „Софийска вода”, на ЧСИ-тата, на банките и фирмите за бързи кредити. С битката за достъпна среда и за защита на майките на деца с увреждания, на пациентите на колабиралото здравеопазване, на жертвите на чиновнически рекет и корупция, на битови престъпления и социална дискриминация. Именно затова избирателите ще гласуват за своя кмет не по лъскавата реклама и властовия гръб, а по реалните дела и искрената загриженост за тях и децата им.

Д-р Теофан Германов

България

Икономика

Догодина всеки българин ще плати средно по 6 689 лв. за харчове на държавата

Догодина всеки българин ще плати средно по 6 689 лв. за харчове на държавата

Местните данъци и такси ще растат, общините нямали пари, прогнозират анализатори

През 2020 г. държавата ще похарчи 47 милиарда лева, което ра...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Зърнопроизводителите искат бонус система на тол таксите

Зърнопроизводителите искат бонус система на тол таксите

Проектът за въвеждането на тол системата у нас е качен в интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството....

Прочети още:

Loading...