Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет18102019

Брой 202, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.774 BGN ↓ 1 GBP = 2.25951 BGN ↑ 1 CHF = 1.77851 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Обаче За Паметника на Съветската армия или упражнения по вандализъм

За Паметника на Съветската армия или упражнения по вандализъм

Всеизвестни на столичани са проблемите на София – корупцията, нагласените обществени поръчки, „Ремонта на прескъпите ремонти”, презастрояването, грабителството на монополите „Топлофикация” и „Софийска вода”, мръсния въздух, лошото здравеопазване, липсващите места в детски градини и училища и т.н. и т.н.
Тук не коментираме битовата престъпност, бездомните кучета, задръстванията, „ножицата” между богатия център и бедните крайни квартали, породени през последните десетилетия заради неолибералния модел на пазарна икономика.
Но на управляващите не е изгодно да се говори за реалните проблеми на столичани, а вниманието да се отклонява с измислени теми.
Такава една тема е тази за съдбата на паметника на Съветската армия в София.
И по която с призиви за премахване на паметника се изказват идеологически зомбирани и крайно некомпетентни кандидат-кметове. Вярно, че езикът на крайния антикомунистически и русофобски реваншизъм се налага не само в София, но и от Брюксел, където евродепутатите фалшифицират историческата истина, обвинявайки Съветския съюз за началото на Втората световна война!?
Жалки са опитите да се изтрие от паметта на човечеството ролята на Съветски съюз и Червената армия в съюз със САЩ, Англия, Франция за победата над фашизма. СССР даде над 27 милиона свидни жертви, преживя години на лишения и разруха, а после без чужда помощ извървя епопеята на трудно, но героично следвоенно възстановяване. Тези истини се знаят и помнят!
Само след броени месеци Европа и светът ще отбележат 75-тата годишнина от победата над фашизма, а по този повод в Москва на Червения площад ще се съберат водещите световни лидери. Със сигурност в дотогава ще се инспирират всевъзможни истерични русофобски провокации и фалшификации. Но те няма да успеят, защото не е възможно да се манипулира колективната памет на цели народи, на целия свят.
Но да се върнем на паметника на Съветската армия в София! Той не само е държавна собственост, но е и важна част от междудържавните отношения между България и Русия – страна, с която ни свързва вековна дружба, обща религия, писменост, славяно-православен цивилизационен модел, човешки и духовни контакти. А и много инвестиции, стратегически енергийни и икономически проекти. Подобна провокация срещу българо-руските отношения в момент, в който Русия се утвърждава като един от основните фактори в новия многополюсен свят, ще е вредна преди всичко за България. На фона на изкривения общински дебат и на опитите за ново разгаряне на демодираната русофобия, най-разумно звучи идеята на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова, която предложи софиянци да дадат вота си за и против паметника на референдум. Така той не само ще бъде решен веднъж завинаги, но решението ще получи още веднъж ясна представителност. А какво е мнението на софиянци личи от социологическите проучвания, които от години показват, че мнозинството от тях приемат паметника на Съветската Армия и не желаят неговото премахване! А на тези, които продължават истерично да провокират опити за премахването му можем да напомним думите на бившия български цар и премиер Симеон Саскобургготски, който съветвал русофобите, ако не харесват паметника просто да не минават покрай него. Защото ако всеки нов обществен строй ще събаря паметници, днес например нямаше да я има и Триумфалната арка в Париж...

Проф. Светлана Шаренкова

България

Икономика

Култура

Спорт

Шефът на реферите не бил задържан, а само разпитван

Шефът на реферите не бил задържан, а само разпитван

„Не съм арестуван, не съм и задържан. Просто бях извикан на разпит. Това е важна истината и моля медиите да не я преувеличават”, заяви пред ...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Скандал със заразени немски колбаси изправи ЕС на нокти

Заразено с листерия месо доведе до смъртта на трима германци. Още 37 души се предполага, че са се разболели от бактерията, съобщава Euroacti...

Прочети още:

Loading...