Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Обаче За Паметника на Съветската армия или упражнения по вандализъм

За Паметника на Съветската армия или упражнения по вандализъм

Всеизвестни на столичани са проблемите на София – корупцията, нагласените обществени поръчки, „Ремонта на прескъпите ремонти”, презастрояването, грабителството на монополите „Топлофикация” и „Софийска вода”, мръсния въздух, лошото здравеопазване, липсващите места в детски градини и училища и т.н. и т.н.
Тук не коментираме битовата престъпност, бездомните кучета, задръстванията, „ножицата” между богатия център и бедните крайни квартали, породени през последните десетилетия заради неолибералния модел на пазарна икономика.
Но на управляващите не е изгодно да се говори за реалните проблеми на столичани, а вниманието да се отклонява с измислени теми.
Такава една тема е тази за съдбата на паметника на Съветската армия в София.
И по която с призиви за премахване на паметника се изказват идеологически зомбирани и крайно некомпетентни кандидат-кметове. Вярно, че езикът на крайния антикомунистически и русофобски реваншизъм се налага не само в София, но и от Брюксел, където евродепутатите фалшифицират историческата истина, обвинявайки Съветския съюз за началото на Втората световна война!?
Жалки са опитите да се изтрие от паметта на човечеството ролята на Съветски съюз и Червената армия в съюз със САЩ, Англия, Франция за победата над фашизма. СССР даде над 27 милиона свидни жертви, преживя години на лишения и разруха, а после без чужда помощ извървя епопеята на трудно, но героично следвоенно възстановяване. Тези истини се знаят и помнят!
Само след броени месеци Европа и светът ще отбележат 75-тата годишнина от победата над фашизма, а по този повод в Москва на Червения площад ще се съберат водещите световни лидери. Със сигурност в дотогава ще се инспирират всевъзможни истерични русофобски провокации и фалшификации. Но те няма да успеят, защото не е възможно да се манипулира колективната памет на цели народи, на целия свят.
Но да се върнем на паметника на Съветската армия в София! Той не само е държавна собственост, но е и важна част от междудържавните отношения между България и Русия – страна, с която ни свързва вековна дружба, обща религия, писменост, славяно-православен цивилизационен модел, човешки и духовни контакти. А и много инвестиции, стратегически енергийни и икономически проекти. Подобна провокация срещу българо-руските отношения в момент, в който Русия се утвърждава като един от основните фактори в новия многополюсен свят, ще е вредна преди всичко за България. На фона на изкривения общински дебат и на опитите за ново разгаряне на демодираната русофобия, най-разумно звучи идеята на гражданския кандидат за кмет Мая Манолова, която предложи софиянци да дадат вота си за и против паметника на референдум. Така той не само ще бъде решен веднъж завинаги, но решението ще получи още веднъж ясна представителност. А какво е мнението на софиянци личи от социологическите проучвания, които от години показват, че мнозинството от тях приемат паметника на Съветската Армия и не желаят неговото премахване! А на тези, които продължават истерично да провокират опити за премахването му можем да напомним думите на бившия български цар и премиер Симеон Саскобургготски, който съветвал русофобите, ако не харесват паметника просто да не минават покрай него. Защото ако всеки нов обществен строй ще събаря паметници, днес например нямаше да я има и Триумфалната арка в Париж...

Проф. Светлана Шаренкова

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие