Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Обаче Тест за суверенност

Тест за суверенност

Американският заместник държавен секретар Дейвид Хейл в интервю за БНР тези дни коментира основните пунктове в т. нар. стратегическо партньорство между САЩ и България: недоволството на Вашингтон от строителството на „Турски (Балкански) поток”, „пътна карта” за сътрудничество в отбраната, конституционна реформа в България и отчетността на съдебната власт.

Резонен е въпросът какво би се случило, ако български заместник-министър на външните работи в интервю в Си Ен Ен даде подобни директиви на Конгреса и Сената на САЩ?

А ето, в България една подобна пряка намеса се смята за толкова в реда на нещата, че няма никаква реакция на институционално, политическо или експертно ниво. Няма отговор на въпросите с кого в парламентарната ни република е съгласувано самото обявяване на стратегическо партньорство със САЩ?

Преди посещението на Борисов в САЩ нямаше обществена или институционална дискусия с кои държави България трябва да има стратегическо партньорство и не е ли по-резонно да поддържаме равни по ранг, съдържание и взаимна изгода връзки със САЩ, Русия и Китай, които са водещите фактори в новия многополюсен свят?

Къде и с кого е съгласувана 10-годишната стратегическа пътна карта за военната реформа, която предвещава нови огромни разходи за американско оръжие? Та нали България е член на НАТО, заедно с още 28 държави, някои от които също произвеждат оръжие, а не сме във военен съюз само със САЩ.

Много интересно е също как си представят във Вашингтон конституционните реформи у нас – новото аташе по съдебни дела и вътрешен ред да сведе в парламента нови текстове на основния закон и депутатите дружно да ги гласуват!? А ние си мислехме, че законодателната и съдебната власт са независими по дефиниция – и от вътрешнополитическа, и от външна намеса? България е част от Европейския съюз и е редно такива договорености да се съгласуват със Съюза, в който са все по-силни критичните гласове към политиката на САЩ. Германският канцлер Ангела Меркел преди ден категорично заяви, че „Северен поток 2” ще се състои, а санкциите на САЩ срещу него са неприемлива намеса във вътрешните работи на европейските държави. Като част от Европейския съюз имаме задължение да спазваме европейските закони и правни стандарти, които са принципно различни от англосаксонските. Ще влезем ли в колизия с Европа, приемайки писани в Америка конституционни поправки. Няма ли поне малко останало достойнство у българските управляващи, щом приемат един американски зам.-министър да се явява в ролята на генерал-губернатор, който се опитва да ни управлява чрез… интервюта. Стратегическото партньорство означава не просто тесни връзки, а преди всичко равнопоставени връзки. Именно затова САЩ не могат да ни налагат какъв газопровод да строим, от кого да купуваме оръжия и енергийни ресурси, как да пишем законите си, как да работят институциите ни, с кои държави да поддържаме връзки.

В съвременния демократичен свят държавите не се делят на малки и големи, освен ако някой доброволно отказва да защити суверенитета си. Така се държат „банановите” републики, но и те напоследък протестират и избират правителства, които се бунтуват срещу позицията да бъдат заден двор на САЩ и на техните военни и търговски компании. Провокативното поведение, антидипломацията на „дипломата” Хейл е тест за България и българските управляващи. Дали ще премълчат обидата към нашия суверенитет, или ще покажат, че 1300-годишната държава България води диалог, но не се поддава на натиск.

Проф. Светлана Шаренкова

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

Фалшивите чертожници са получавали над 13 лв. на декар за празни ниви с боб и леща

Ако през миналата година помощта по обвързаната подкрепа з...

Прочети още:

Loading...