Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Обаче Честит Великден, господа банкери. А народът - беден и „остриган“

Честит Великден, господа банкери. А народът - беден и „остриган“

Позната семейна история. Двамата с жена ми изплащаме солен жилищен кредит в ДСК (бившата най-популярна българска банка сега, собственост на унгарски банкери. Не ме питайте защо е така...).

Та въпросната гулаш банка преди няколко седмици ни стовари близо хиляда лева недобори. Били за минали такси, застраховки и не знам какво си. Така и не ни стана ясно откъде дойдоха тези близо три месечни вноски допълнително, но ме успокоява мисълта, че и на БНБ (нашия така наречен НАЦИОНАЛЕН БАНКОВ КОНТРОЛЬОР) никога не й е ясно. След като преодоляхме сърцеболната и чернодробна криза от стреса, изтупахме юрганите и платихме половината сума. Другата част смятахме да платим в края на април.

И така дойде слънчевият коронавирусен април и заедно с него очакваните от всички пенсии, част от които г-н Б. Б. бе дарил с внушителната великденска надбавка от 40 лева. Но не би. Банкоматът показа, че в картата на жена ми има 0 лева. Очевидно витязите от ДСК бяха сметнали, че точно сега - в разгара на коронавирусната чума, е редно да си посъберат недоборите. Че нещастните хорица не могат да направят повече от милиард (Да!) годишна печалба.

Спирам се на това, защото още преди доста дни се заговори за т. нар. банкова ваканция, за това, че банките в ЕС ще спрат временно събиране на кредитни вноски заради пандемията. Решението на великия ЕС дойде, но нашата БНБ щедро отпусна още пет (работни) дни на нещастните чуждестранни банки у нас, да се „подготвели“ за сложната операция. Което значи седем дни, но и те изтекоха преди сегашния седми април. И така и до ден днешен за чуждите банки в България (а те са 99% от всички банки у нас) няма „ваканция“. Само труд и стригане на тъпите българи.

Заради което пожелавам щастлив и богат Великден и на всички храбри чиновници в БНБ - те денонощно стоят на своя финансов пост и неотклонно мислят за нас!

Петър ГЕРАСИМОВ

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...