Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Памет (2) От тук от там 2 въпроса помагат да се разбираме

2 въпроса помагат да се разбираме

За да разберете по-добре взаимоотношенията си с най-близките си хора и съответно да постигнете по-голяма хармония и близост, използвайте едно лесно упражнение. То се състои в това да помислите върху двата най-важни въпроса, които могат да отворят път към по-пълноценен и радостен съвместен живот. Въпросите не са никак изненадващи, всъщност изненадваща е склонността на повечето от нас да не обръщат внимание на отговорите.

Кои са моментите в тази връзка, които най-силно ме вдъхновяват?

Кои са моментите в тази връзка, които най-силно ме нараняват?

Най-силно ни нараняват и най-силно ни вдъхновяват нещата, които имат най-голяма стойност за нас. Точно за това те най-много влияят на поведението ни. Ако с половинката си искате да подобрите връзката си, е напълно достатъчно да знаете отговорите на тези въпроси – както за другия, така и за себе си. Може би ви се струва, че тези части от психиката изглеждат напълно еднакви, но те са различни при всеки човек. Всеки иска да бъде обичан, да бъде чут, да бъде уважаван – това са универсални човешки нужди. Но най-много грижа и внимание изискват онези части от нас, които усещаме като най-раними. Именно в тях се крие нашият уникален дух, нашата уникална способност да получаваме и даряваме любов.

Върнете се в миналото на връзката си и анализирайте моментите, които са ви вдъхновявали – спокойствие, радост, свързаност, както и моментите, в които сте се почувствали наранени. За да ви е по-лесно, може да си направите списък. Не се фокусирайте само върху големите рани и радости, припомнете си и малките такива – тези простички моменти притежават способността да ви разкажат хиляди неща за това кои сте и какво има най-голямо значение за вас.

За всяка точка в списъка си отговаряйте на въпроса: “Какво казва това за нещата, които са най-важни за мен?“, а когато приключите, извадете темите, които се повтарят. Отделете време да проучите общите теми и ако проявите достатъчно внимание, накрая ще имате ясна картина на своето истинско “аз“.

В живота често се случва да преживяваме щастливи моменти, без да отделяме време да им се насладим. Мнозина от нас пък чувстват неудобство в моментите на щастие, сякаш това е подарък, който не заслужават, и несъзнателно притъпяват положителните си емоции. Често хубавите моменти предизвикват суеверен страх “да не се случи нещо лошо“ - затова преглъщаме радостта. По този начин притъпяваме и болката от емоционалното нараняване, казвайки си, че трябва да сме “над нещата“ или проявяваме твърдост, за “да не се изложим“. Ако обаче не обръщаме внимание на малките рани и не се вслушваме в болката, която идва от тях, ние никога няма да чуем истините, които искат да ни кажат. Така самите ние се осъждаме да повтаряме едни и същи модели на поведение, които в крайна сметка не водят до нищо друго освен до нещастие, непълноценност и усещане за неразбиране.

След като приключите с това упражнение, поразсъждавайте малко върху изводите, които сте си направили. Сега, когато сте се докоснали до най-ценните частици на вашето същество, вече сте в състояние лесно да си представите какво би било, ако им отдавате повече внимание - като цяло, а не само във връзката си.

Следващата част от упражнението: направете същото за партньора си, поставяйки се на негово място и предполагайки неговите отговори. Задайте си въпроса кое е най-важното за половинката ви и отделете време да разгледате темите, които се повтарят. Колкото повече разбирате тези части от психиката на човека до вас, толкова повече той ще се чувства ценен и обичан, и съответно толкова повече удовлетворение и радост ще изпитвате от връзката си.

Отделете време и направете упражнението, няма да съжалявате.