Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27052020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Писма (2) Юбилейно - за общественика и човека Георги Наков

Юбилейно - за общественика и човека Георги Наков

Юбилейно - за общественика и човека Георги Наков

Той е изявен комсомолски, партиен и културен деец, социалист-идеалист и безкористен приятел и помощник на своите другари

Забързаното време, в което живеем не винаги ни предоставя възможност да се спрем и огледаме, за да проверим пътя си по най-големия дар на природата - човешкия живот.

А това още повече е необходимо за поколението, което активно участвуваше в изграждането на социалистическото общество в периода 1944 -1989 г.и най-много пострада от т. нар. „преход“ в продължение на 30 години, който ни доведе до границата на човешкото оцеляване.

Роденият на 25 март 1940 г. в село Асеново, Плевенско, Георги Иванов Наков е типичен и оригинален представител на това поколение.

Още от малък той е закърмен от родителите си на любов към труда и много активно участва в селскостопанската работа.

В училище е не само сред отличниците, но и много активно участвува в пионерската организация като културно - масовик, а по-късно като активист на ДСНМ в Първа смесена гимназия - Плевен.

През 1960 г. е приет за студент по българска филология в СУ „Климент Охридски“. Учи се много добре и се включва активно в дейността на факултетната комсомолска организация.

Още тогава той показва своята нагласа и способността да работи в културно-масовата сфера и създава студентски театър към Факултета.

Това е оценено и през 1965 г. още не завършил висшето си образование е привлечен на работа в Студентския дом на културата като завеждащ отдел „Художествена самодейност“.

А Студентският дом на културата бе истинско средище на млади таланти и извор на творческите способности на студентите.

Оттам поеха своя път много изявени дейци и творци на културата, някои от които получиха високо признание.

В периода 1967 -1970 г. Георги Наков е на работа в отдел „Пропаганда и агитация“ на ЦК на ДКМС. Той е натоварен с изключително отговорната задача да координира дейността на младежките клубове и домове.

Тази дейност придоби изключително важно значение за изпълване с реално съдържание на комсомолския живот с оглед на най- добрата реализация на тезисите за работа с младежта и комсомола.

В младежките клубове и домове в буквалния смисъл на думата вреше и кипеше.

В центъра на този кипеж в буквалния смисъл на думата е и Георги Наков.

Тази негова бурна дейност е прекъсната, защото Георги Наков по преценка на партийното ръководство преминава на работа в ръководните органи на БКП. Добрите комсомолски работници бяха основният избор за партийна дейност. Те влизаха в списъка на номенклатурата не, за да им се намира работа, а да свършат работа, която съответства на техните способности.

В продължение на 15 години той преминава най-различни стъпала в партийната йерархия. Отначало преминава на работа в Градския комитет на БКП в отдел „Образование, изкуство и култура“, а след това в отдел „Пропаганда и агитация“

След това Георги Наков последвателно е секретар по идеологическите въпроси в район „Васил Левски“, а през периода 1981 -1984 г. завежда отдел „Пропаганда и агитация“ на Софийския ГК на БКП. В партийните органи много ярко се открояват неговите качества на общественик.

Това е така, защото той притежава чар да работи с хората, обича ги и се радва на постигнатите от тях успехи. Своеобразен връх в кипящата му дейност е през периода 1984- 2010г. в творческопроизводственото и стопанско сдружение„Българско видео“, а през 1986 година е създадено Творческо-стопанското обединение “Орфей“.

Основен двигател на създаването и организацията на този огромен комплекс за културна дейност е Георги Наков в качеството на председател на УС и Генерален директор.

Творческопроизводствената дейност е насочена към:

тиражиране и разпространение на аудиовизуални продукти и филми; аудиовизуални програми за учебни заведения;

* реставрация на стари филмови копия.

Заслужава специално да се изтъкне дейността на „Аудиовидео Орфей“.

През периода 2005 -2011 г. са дигитализирани, субтитрирани и разпространени на DVD над 20 филма.Сред тях са : “Крадецът на праскови“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Козият рог“ , „Осъдени души“,“Топло“, „Господин за един ден“, „ Борис Първи“, „Вчера“. Каква борба води Георги Наков за 25 декара земя и държавната собственост на „Орфей“ и „Време“ като център на държавната политика.

През 2007 г. се пенсионира, но продължи да се занимава много активно с „Българско видео“. Последните десетина години дадоха възможност да се развихри неговият талант на безкористен общественик и човеколюбец.

Много активно работи като председател на ОПО, заместник-председател на ГС на движението на ветераните в София.

Той е един от основните двигатели на неформалния клуб, в който се събират общественици, бивши дейци на БКП, ДКМС, Профсъюзите. В клуба се провеждат дискусии по актуални проблеми и се споделят чисто човешки болки и радости.

В клуба членуваха редица общественици, които напуснаха този свят. Сред тях е колоритният деец с изключително чувство за хумор Владислав Панов - бивш синдикален деец, директор на НДК и главен редактор на вестник „Труд“. Неотдавна ни напусна Стефан Нинов - бивш кмет на София, който много интересно разказваше за изграждането на града и срещите си с Тодор Живков в Банкя.

Наскоро почина и Нушка Григорова - дългогодишен режисьор БНТ, пионерчето, което попада в прегръдките на Георги Димитров и снимката им получи международна известност.

Над всичко в разнообразната дейност на Георги Наков, като общественик е неогвата очевидна способност да помага на възрастни и нуждаещи се другари.

Има няколко човека, за които полага ежедневни грижи. Снабдява ги с храна, вестници, книги, списания. Води с тях затрогващи разговори. С каква наслада и умиление той помагаше на наскоро починалия на 95 години крупен български учен, член-кореспондент Александър Янков, един от най-изявените български, пък и световни дипломати и прависти-международници.

Той му помагаше най-безкористно до последните му дни.

Това са някои щрихи в извънредно поучителната обществена дейност на Георги Наков.

За него един от най-изявените дейци на антифашистката съпротива и социалистическа България- Крум Василев споделя: „Георги Наков е душа- човек, изключително отзивчив, готов е да помогне на всеки без да се щади. Много енергичен, не си жали труда, каквото се захване го прави добре“.

Но Георги Наков няма да е Георги Наков, ако не беше предан към нашето социалистическо дело.

Прегърнал социалистическия идеал, той му служи вярно и честно.

Георги Наков създаде много добро семейство с лекарката Елена. Те имат две дъщери и три внучки.

Изминалите 80 години от рождението на Георги Наков са прекрасен повод да се вгледаме по-задълбочено в извървяния от него нелек път и главното постигнати много добри резултати в сферите, в които е работил и му пожелаем много сили и здраве да продължи да живее така пълноценно както и досега.

Доц. д-р Гале Христов