Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Писма на читатели В Горна Оряховица отпразнуваха юбилея на Петър Бобев

В Горна Оряховица отпразнуваха юбилея на Петър Бобев

Общинската библиотека в Горна Оряховица отпразнува Деня на книгата с честване на 100- годишнината от рождението на писателя Петър Бобев, роден в този град и автор на приключенски, научнофантастични и исторически разкази, повести, новели, романи, приказки и други литературни произведения за деца и юноши. Лекторът от Велико Търново Михаил Михайлов разкри интересни факти, свързани с творческия път на автора, отличен познавач на растителния и животински свят, отразен в неговите десетки написани книги, чиито тираж надхвърля 2 милиона екземпляра. Въпреки предупреждението на критиката, че пише твърде много, което е в противоречие с качественото писане, Бобев има хиляди читатели. Не само това! Талантът на Бобев прави силно впечатление на редица чуждестранни автори, които заимстват от негови произведения. Крайтън създава „Джурасик парк” с леки отклонения от Бобевия фантастичен роман „Каменното яйце”, кражба на сюжет има от „Драконът от Паулаба” и особено от „Проект динозавър”, за да излезе филм през 2012 г. със същото заглавие. Забележително е предсказанието, отразено в романа „Разум в бездната”, написан през 1979 г., когато по време на световно първенство по футбол през 2010 г. октоподът Паул познаваше резултатите на мачовете на Германия. Българският писател Бобев по свой начин е предрекъл по-различния интелект на тези животни.

Петър Бобев е роден на 9 август 1914 г. в Горна Оряховица. Завършва „Ботаника” в Агрономическия факултет в София през 1937 г. Работи като учител в градинарско училище в града и специализира в градинарска опитна станция в Пловдив, служи в армията, а след 1945 г. постъпва като експерт в Българската земеделско-кооперативна банка в София до пенсионирането си през 1974 г.

Захваща се за перото на 40-годишна възраст, като пише предимно приказки за дъщеря си Ани, които намират добър прием в изданията на Ран Босилек, Ангел Каралийчев и Атанас Далчев. Малките читатели помнят неговите „Деца под слънцето”, „Камбо”, „Горделивка”, „Вълчата царица” и десетки други. Създадените юношески приключенски романи се отличават със своите фантастични и исторически елементи. Произведеният му разкриват увличащи теми от подводния свят, древни цивилизации, праисторически същества и екзотични места от историята на България. Два от неговите романи „Отмъщението на мъртвия Инко” (1976, 40 000 бройки) и „Боа и диамантите” (1979, 20 000 бройки) ни отвеждат в Амазонската джунгла, където индианци и гринговци на живот и смърт търсят каучуков сок и диаманти, за да припечелят средства за съществуване.

„В тези романи Бобев използва сюжети от Амазония, без да е припарвал в Бразилия и нахлуват над 100 португалски думи на български език”, заявява изследователят на езиковите и културни връзки между двата народа проф. Румен Стоянов. Бобев не е бил там, но е изучил този непознат за него речников запас от португалски думи, четейки научни и художествени съчинения, което говори за неговата предварителна качествена подготовка на бъдещите романи.

Проф. Кирил Шопов си спомня, че в Бразилия е срещал думи от индиански произход, които са му познати от България от книгите на писателя Петър Бобев. Първата прочетена книга „Симба”, подарена от баща му, го тласка към издирването и купуването от антикварни книжарници на всичките 40 на брой и повече излезли романи и сборници с разкази. „Петър Бобев е изобретателен, талантлив и сладкодумен разказвач. Трябва да се положат усилия за обновяване на интереса към него преди да го затрупа пясъкът на забравата” - напомня Бобевият ценител и библиоман.

Петър Бобев е награждаван много пъти за своите книги, а през 1994 г. получава националната награда за детска литература „Петко Рачев Славейков” за цялостно творчество. Умира на 26 април 1997 г. в София.

Никола Чолаков, Горна Оряховица