Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет21022020

Брой 289, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.81263 BGN ↑ 1 GBP = 2.33281 BGN ↓ 1 CHF = 1.84234 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Портрет (3) Честит юбилей на професор Захари Захариев

Честит юбилей на професор Захари Захариев

Честит юбилей на професор Захари Захариев

Той винаги е бил привърженик на идеята, че светът еполицентричен, а българската външна политика трябва да е балансирана

На 17 август т.г. своя седемдесет годишен юбилей ще отпразнува известният учен, общественик и убеден русофил проф. Захари Захариев. Той е един от ярките привърженици на идеята за балансирана външна политика на нашата страна, която е отворена за контакти с основните фактори в новия многополюсен свят. Тези идеи защитаваше неизменно, и когато еднополюсния глобален ред ни бе представян като неотменим и безалтернативен.

Проф. Захари Захариев е роден в София, син е на журналиста и общественик Михаил Захариев, от който наследява родолюбието, обичта към братския руски народ, страстта към знанието и връзката със социалните идеи. Завършил политехническо училище в столицата, а по-късно и специалността „Международни отношения” във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС). Трудовият си път, който продължава и до днес, започва през 1971 г., когато е назначен в Държавния комитет за наука и технически прогрес. Това е държавната институция, призвана да отговаря за науката, висшето образование, внедряването на високите технологични постижения в българската икономика, индустрия и земеделие. Преминал по-късно на работа като заместник-главен редактор в Комитета за телевизия и радио, през 1974 г. Захари Захариев се отдава на научна дейност като докторант в Университета на Бон, тогавашна Федерална република Германия. Защитил успешно своя дисертационен труд Захариев става научен сътрудник в Института по история на БКП и преподавател в Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ). Освен най-престижна школа за ръководни кадри в държавното управление, АОНСУ е и основен мозъчен тръст в помощ на висшите партийни и държавни органи. Захариев нееднократно е привличан като консултант по външнополитически теми в подготовката на доклади, анализи и разработки на Политбюро на ЦК на БКП, на Държавния и Министерски съвет. В същия период чете лекции и в Софийски университет „Св. Кл. Охридски”, придобива научното звание „Доцент”.

През 1986 г. е привлечен за Генерален директор на ГД „Международна културна дейност” към Комитета за култура. Под ръководството на един изключително успешен министър, какъвто е Георги Йорданов, международното ни културно сътрудничество достига световни нива и контакти. България тогава продължава започнатите от Людмила Живкова инициативи на световните писателски срещи и детските асамблеи „Знаме на мира”, културната ни дипломация покорява нови хоризонти, свързани с творчески изяви на световни имена на музиката, киното, литературата, изобразителното изкуство в България. Това е и период на визити на ниво министър на културата в редица водещи европейски държави, които дават основа на активен културен диалог.

Разбира се, надгражда се и културния ни обмен със Съветския съюз.

В края на 80-те години Захари Захариев се включва активно в работата на Общонародния комитет за българо-съветска дружба. Тази авторитетна и масова организация е общественият орган, който отговаря за всестранните връзки между България и тогавашния СССР с неговите 15 републики, десетки националности, с техните културни традиции. Наистина масова любовта на българите към православна и славянска Русия и днес - след много години масирана прозападна и русофобска пропаганда – остава крепка, тя е в сърцата на 80 процента от българите. Дейността на Общонародния комитет, тогава с почетен председател ветеранката на българската антифашистка съпротива Цола Драгойчева и с председател дългогодишния партиен и държавен деец Начо Папазов, е многостранна и ползотворна, тя е част от народната дипломация, важен елемент от която са духовните връзки. Именно в този ресор в Комитета се труди Захари Захариев. След промените – през 1990 година - на него се пада отговорността да оглави Общонародния комитет в търсенето на нови пътища на българо-руското сътрудничество, за адаптация към новите условия – разпад на тогавашния Съветски съюз, разделянето на България от традиционните ни връзки и умишленото й тласкане от външни сили към евроатлантическия вектор на развитие и към дивия, неолиберален капитализъм. Като председател на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД Захариев работи активно за запазване на връзките с Русия и с другите народи, които поеха по пътя на независимостта, но останаха част от постъветското пространство.

Наред с тази широкообхватна дейност Захари Захариев се отдава и на активна обществено-политическа работа. Той е част от Движението за радикална промяна в БСП, член на Висшия (от 2005 г. Национален) съвет на партията и е един от малцината, преизбиран във всички състави на този висш партиен орган. Участник в Националната кръгла маса,

Народен представител от БСП в 36-тото Народно събрание,

, в което ръководи Групата за приятелство с Държавната дума на Руската федерация.

Той е сред водещите инициатори на Фондация „Славяни” и за създаването на Славянския университет. Трудно изброими са инициативите и участията на проф. Захариев в международни форуми: Професор в Държавния институт по културата, Харков, Украйна от 1993 г.; Председател на Международната асоциация „Славянска култура, образование и наука”; Основател и председател на създадения през 1997 г. Дискусионен клуб „Политика-21”; Академик на Европейската академия за наука, култура и хуманизъм при ЮНЕСКО; Член на Европейската академия по социално управление; Член на Постоянния Международен консултативен съвет на Асоциацията за външна политика на ФРГ (гр. Мюнхен); Експерт-консултант на Китайския център за съвременни световни изследвания при ЦК на ККП; Академик на Славянската академия „Свети Свети Кирил и Методий” – Москва; Академик на Международната кадрова академия, Украйна; Един от инициаторите и създателите на Международното движение „Духовно близки народи” през 1992 г. В последните години проф. Захариев посвети себе си и на една друга важна кауза –

участието на България в епохалната инициатива „Един пояс, един път”

, която е еманация на миролюбивата политика на Китай в съвременния многополюсен свят.

Проф. д-р Захари Захариев е изнасял лекции като гост-преподавател и участвал в конференции в Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и други страни от ОНД и Прибалтика, Германия, Холандия, Финландия, Франция, Гърция, Турция, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Сърбия, Черна гора, Словения, Хърватия, Великобритания, САЩ, Италия, Испания, Китай, Тунис, Йордания, Палестина, Белгия, Куба, Венецуела, Кипър и др. Специализирал е във ФРГ, Великобритания, Холандия и САЩ.

Тази активна международна дейност се съчетава с научни занимания.

Автор е на 11 самостоятелни монографични изследвания

, 30 брошури, повече от 50 студии. Участвал е в редица колективни научни трудове, съставител е на сборници и автор на много статии в периодичния печат. Негови материали са публикувани във всички български централни издания. Има публикации в ГДР, Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и другите страни от бившия Съветски съюз, Унгария, ФРГ, Чехия, Словакия, Полша, Франция, Китай, Индия, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Гърция, САЩ и др. Тези публикации касаят сферата на политическите науки и международните отношения. Значителна част от тях са свързани с политическия и културен диалог, с отношенията и сътрудничеството между народите. Награден е с български правителствени и държавни награди и отличия, с държавната награда на Руската Федерация – орден „А. С. Пушкин” и с награди и отличия от научни, културни, държавни институции, правителствени и неправителствени организации от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и други страни от ОНД, Грузия, Полша, Палестина, Германия и от други държави.

ЗЕМЯ честити юбилея на проф. Захари Захариев и му желае крепко здраве, успехи и в многостранната му обществена дейност.

На многая лета!

Издателите и редакционните екипи на ЗЕМЯ, „Русия днес-Россия сегодня” и „Китай днес”

Икономика

Коронавирусът удари и родния износ на вино

Коронавирусът удари и родния износ на вино

12 български контейнера с вино в момента чакат административно освобождаване за влизане на пазара в Китай

В момента българските винопроизводи...

Прочети още:

Loading...

Култура

СОФИЙСКИ САЛОН КУЛТУРА - ЛЕГЕ 10

КЛУБ “АРХИТЕКТИ“

ФЕДЕРАЦИЯ “КУЛТУРА И МЕДИИ“

КАНИ

НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ДИСКУСИЯ

НА ТЕМА:

ГРАДОУСТРОЙСТВО

И АРХИТЕКТУРНА СРЕДА В СОФИЯ

- ПРОБЛЕМИ И ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие