Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06042020

Брой 65, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.81347 BGN ↑ 1 GBP = 2.22633 BGN ↓ 1 CHF = 1.85439 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Позиция (2) "ДИСКУСИЯ: СЛЕД БУЗЛУДЖА - НАКЪДЕ?"

"ДИСКУСИЯ: СЛЕД БУЗЛУДЖА - НАКЪДЕ?"

Наградата „Георги Кирков-Майстора” не беше ли за политическа журналистика?

В редакцията на ЗЕМЯ се получи искане за право на отговор от колежката Къдринка Къдринова на статията „Награда за провокация, или когато талантът е просто параван” на Бояна Бозаджиева в броя от 29 юли т.г. Като демократична и плуралистична медия ЗЕМЯ публикува правото на отговор, но държим да направим няколко уточнения, защо публикувахме текста на Бояна Бозаджиева, който оспорва основни тези от изказването на Къдринова на Будзлуджа:

• Каузи на в. ЗЕМЯ са социалната политика, патриотизмът, отстояването на националните интереси и суверенитет, защитата на българската идентичност, православието, нуждата от традиционен обществен морал, както и балансираната външна политика, мира, приятелството с братска Русия и социалистически Китай като водещи фактори в новия многополюсен свят.

• ЗЕМЯ подкрепя всички, които следват тези идеи и принципи и наше дълбоко убеждение е, че днешната политика на БСП и нейния председател Корнелия Нинова е правилна, продуктивна и отговаряща на историческата роля на партията и на нагласите на огромното мнозинство от нейните членове и симпатизанти. Обратното, идейна подмяна в БСП бе следването на социаллиберални и глобалистки политики, което разколеба много социално мислещи хора и нанесе на БСП тежки идейни, политически и електорални щети. Връщането към тези политики ще е пагубно за БСП и за лява България.

• Убедени сме, че днес лявото политическо пространство се нуждае от консолидация в името на историческата задача за промяна на България, чрез нов модел на управление. Единствената политическа сила, която има потенциала да извърши тази промяна, да е политически, парламентарен и граждански защитник на трудовите хора, е БСП. Опитите постоянно да се създават напрежения и конфликти и да се подкопава линията на партията – волно или неволно – отслабват БСП.

• За наградата „Георги Кирков” ЗЕМЯ само веднъж е номинирала наш колега –талантливият журналист с близо шест десетилетия професионален опит, публицист и международник, офицер от българското разузнаване Горан Готев. За съжаление той приживе не бе удостоен с наградата, но ние всяка година участваме в номинирането и поздравяваме наградените. Вклчително журналистката Къдринка Къдринова. Но с изявата й на Бузлуджа не сме съгласни.

Проф. Светлана Шаренкова, издател на в. ЗЕМЯ, член на НС на БСП и на Комисията за наградите на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора”

 

Наградата „Георги Кирков - Майстора” не беше ли за политическа журналистика?

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

Станала съм герой в разгромна статия, публикувана на 29 юли 2019 г. във в. „Земя“ и на сайта на БСТВ. Текстът е подписан с името Бояна Бозаджиева – медийна съветничката на председателката на БСП Корнелия Нинова. Статията атакува мнението ми за левицата, което изказах на събора в Бузлуджа на 27 юли т.г., получавайки наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков-Майстора”.

Стъпвайки върху законното ми право на отговор, държа да отбележа следното. Който е слушал или чел изказването ми (има го и на видео, има го и в писмен вид в свободен достъп в интернет), ще види, че в тази статия то е поднесено спекулативно и с директна подмяна на думи и понятия. Казах, че най-светлите умове на лявата и социалистическата идея у нас са ни завещали интернационализма, а не национализма. Никъде не съм споменавала патриотизма и родолюбието, които са нещо съвсем друго - а ми се приписват умопомрачителни обобщения за тях.

За това, че съм изразила открито и с уважение към всички присъстващи онова, което мисля, съм заклеймена като “провокаторка“, изпълняваща повелите на незнайни поръчители. Тази реакция ми показва, че изглежда съм била прекалено мека в думите си. Положението е по-сериозно, отколкото предполагах. Добронамерено допусках, че ще предизвикам поне мимолетен размисъл в средите, които днес решават накъде да водят БСП. Но явно е безнадеждно.

Заклеймяването ми като пореден враг, какъвто се съзира във всеки, казал нещо различно, не е даже само неразбиране какво е свобода на словото и как е логично да отеква днес завещаното от острото перо и критичната мисъл на Георги Кирков. Това издава несъвместим с демократичността начин на възприемане на света. След като така се реагира спрямо мен - независим журналист, на когото работата е тъкмо да коментира обществените процеси и уж за това ми се дава награда, как ли се действа на други нива...

Няма да влизам във вица и да обяснявам, че “нямам сестра“. Нито ще се опитвам да опровергавам мислене, способно да интерпретира като „обидно” казаното от мен на Бузлуджа. Само отново припомням тук онези мои думи. Всеки сам може да ги сравни с инсинуациите от атакуващата ме статия, публикувана на 29 юли 2019 г. Ето моите думи:

“Благодаря за високата чест да бъда удостоена с тази награда на името на такъв изключителен публицист и социалист като Георги Кирков. Специално искам да благодаря на колегите от „Дума”, които ме номинираха - „Дума”, вестникът на Георги Кирков и на Стефан Продев.

Искам да призова да се връщаме по-често към заветите, които светлите умове на социалистическата мисъл, на лявата мисъл, на левите идеи, на лявото дело, на лявата дума са ни завещали. Те ни завещаха интернационализма и международната солидарност на трудещите се, а не национализма и омразата към различния. Те ни завещаха единните фронтове и обединението, а не търсенето на врагове сред онези, които мислят различно.

Георги Кирков има една блестяща творба. Нарича се „Политическа зоология”. В нея той не е намерил място за такова едно странно създание като „ляв консерватор”. В своята творба обаче той добре е описал какъв е консерваторът, какво представлява това странно политическо животно. Не е много симпатично. Дано никой ляв човек в България не се асоциира никога с консерватора. Дано левите хора в България бъдат хора на промяната, на бъдещето, на солидарността.

Лявото в България е много по-обширно от БСП. Има много леви хора в България. Необходимо е да се изгради единство. Необходимо е да се хвърлят мостове за това единство. Необходимо е да се търси диалог...

Нужен ни е размисъл. Нужна ни е дискусия, за да хвърляме мостове към тази алтернатива, която трябва всички заедно да изградим срещу бруталните сили, агресивните сили - онези, които ни натрапват днес една заробваща сделка за военни самолети, за машини за убиване. А народите нямат нужда от убиване, от войни. Имаме нужда от мир и хляб. Нека всички хора с добра воля, демократите в България, се обединим за мир и хляб.“

Къдринка Къдринова

Икономика

Култура

Телевизионният театър на БНТ представя опера буфо “Цар и водопроводчик“

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик“ е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Олимпик (Марсилия) с най-големи загуби от COVID-19

Европейската обсерватория за футболни изследвания направи изчисление на загубите, които клубовете от Топ 5 на първенствата ще претърпят по в...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

Официално: Има опасност от недостиг на храни по света

Световни организации призовават за защита на заетите в производството на храни и запазване на веригите за снабдяване

Има риск от недостиг на ...

Прочети още:

Loading...