Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21052018

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65678 BGN1 GBP = 2.23907 BGN1 CHF = 1.65482 BGN
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Прекратиха спасителната акция за Боян Петров

Това бе най-мащабната операция в историята, категоричен е алпинистът Атанас Скатов

Спасител­ната акция за изчез­налия на връх Шиша Пан­гма в Хималаите бъл­гар­ски алпинист Боян Пет­ров е прек­ратена. Вчера отново в издир­ването му се включи и хеликоп­тер, а от китайс­кия спасителен екип претър­сиха района на Лагер 1 с идеята да се качат и по-нагоре. “Днес нап­равихме още един полет в екип от трима: капитан Сурен­дра и ние двамата — искахме да се уверим с очите си още вед­нъж — стиг­нахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеж­дахме от всички страни — времето беше слън­чево — качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в нис­ката част на планината нап­равихме много заходи. Целият високоп­ланин­ски полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не отк­рихме Боян, но сега можем да си тръг­нем знаейки, че всичко въз­можно наис­тина беше нап­равено. Специално искаме да благодарим на десетте приятеля на Боян, които финан­сираха този полет дирек­тно, на невероят­ната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички бъл­гари, хора и инс­титуции, които помог­наха това да се осъщес­тви! Бог да го прости Боян!“, написа във “Фейс­бук“ Кирил Пет­ков, който е част от екипа на алпиниста ни.

Според мен, а и според всички, които го издир­ваха, Боян е пад­нал в цеп­натина. Преди лагер 3 е имало много цеп­натини. Тази година е имало много сняг и цеп­натините не са се виж­дали. Ако не е бил осигурен с въже и е пад­нал в цеп­натина, нямало е как да излезе. За мен 99% е пад­нал в цеп­натина. Остава 1% да го е отнесла лавина”, заяви в ефира на Би Ти Ви алпинис­тът Атанас Скатов, който преди дни изкачи Чо Ойо (8201 м) в Хималаите и сега се готви да атакува връх Еверест.

Той комен­тира спасител­ната операция за Боян Пет­ров. “За първи път в историята се случва непал­ски хеликоп­тери да влизат в Тибет, за да учас­т­ват в спасителна акция. За първи път в историята от столицата на Тибет, Лхаса, тръг­ват спасители без да се аклиматизират, за да учас­т­ват в спасителна операция. В операцията учас­т­ваха над 100 души. Всички тук комен­тират тези факти. Това е най-мащабната спасителна операция в историята“, обяви Скатов.

България

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

Музикан­тите от БНР пос­рещат евролидерите с протес­тен кон­церт

Неп­ред­видено събитие стана част от кул­тур­ната прог­рама за бъл­гар­с­кото европ­ред­седател­с­тво – протес­тен кон­церт пред НДК, съобщи Би Ти Ви. Про…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Жельо Бойчев: Сделката на “Инерком“ е нагледен пример как функционира властта у нас

Жельо Бой­чев: Сдел­ката на “Инер­ком“ е наг­леден пример как фун­к­ционира властта у нас

„Или Стоян Мав­родиев да си подаде остав­ката, или оставка на минис­търа на икономиката“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бъл…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кирил Мескин с вернисаж в галерия Арте

Кирил Мес­кин с вер­нисаж в галерия Арте

Майсторът на камъка Мескин ще ни покаже творбите си от 23 май до 8 юни в Арте

Отк­риването е на 23 май от 18.00 до 20.00 .

„Специално за деня н…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие