Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21052018

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65678 BGN1 GBP = 2.23907 BGN1 CHF = 1.65482 BGN
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Шерпите – безименните герои на планината

Шерпите – безименните герои на планината

Думата „шерп“ всъщ­ност не означава носач на багаж, както мнозина смятат. Този етнос от 154 000 души, живеещ в планин­с­кия район в Източен Непал, са едни от най-опитните алпинисти и изк­лючителни атлети. Те имат физиологическа аномалия в клет­ките, която им поз­волява да живеят и работят на големи над­мор­ски височини, където кис­лородът е малко, а обик­новените хора трудно оцеляват.

Шер­пите се грижат за безопас­ността на онези, които приемат за най-голямото предиз­викател­с­тво в живота си покоряването на вър­ховете. Пред­с­тавителите на този етнос се изкач­ват с алпинис­тите от базовите лагери до върха. Работата на такава височина е опасна и изис­ква добра под­готовка. Но и още нещо — количес­т­вата кис­лород са минимални.

За да преживеят височината, клет­ките на шер­пите са еволюирали, като онази част, която провежда кис­лорода, работи много по-ефикасно. Елит­ният шерп-водач изкарва между 4 и 5 хиляди долара за два месеца в срав­нение със сред­ната зап­лата в Непал, която е около 400 долара годишно.

Шер­пите не са гаран­ция срещу смъртта, но те са отговорни за най-рискованата част от пътуването — катерят се, за да пос­тавят осигурител­ните въжета и стълби, дори прис­тигат първи в лагерите, за да нап­равят топ­лия чай, с който да пос­рещ­нат алпинис­тите.

България

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

Музикан­тите от БНР пос­рещат евролидерите с протес­тен кон­церт

Неп­ред­видено събитие стана част от кул­тур­ната прог­рама за бъл­гар­с­кото европ­ред­седател­с­тво – протес­тен кон­церт пред НДК, съобщи Би Ти Ви. Про…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Жельо Бойчев: Сделката на “Инерком“ е нагледен пример как функционира властта у нас

Жельо Бой­чев: Сдел­ката на “Инер­ком“ е наг­леден пример как фун­к­ционира властта у нас

„Или Стоян Мав­родиев да си подаде остав­ката, или оставка на минис­търа на икономиката“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бъл…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кирил Мескин с вернисаж в галерия Арте

Кирил Мес­кин с вер­нисаж в галерия Арте

Майсторът на камъка Мескин ще ни покаже творбите си от 23 май до 8 юни в Арте

Отк­риването е на 23 май от 18.00 до 20.00 .

„Специално за деня н…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие