Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) ФАРЕ потулва расистки скандал на „Уембли”

ФАРЕ потулва расистки скандал на „Уембли”

ФАРЕ потулва расистки скандал на „Уембли”

Английски запалянко обиждал българските футболисти, санкции няма

За голям расистки скандал по време на Англия - България (4:0) на „Уембли” информира роден запалянко, който присъства на евроквалификацията, състояла се на 7 септември 2019 година. Фенът, който е българин, но живее и работи в Англия, успява да запише как привърженик на домакините обижда българските футболисти и фенове с “fucking gypsies”. Въпросният човек твърди, че това не е единствената расистка проява от страна на английските фенове в този мач спрямо България. Случаят бързо е потулен.

На 14 октомври 2019 г. двата отбора играят нов двубой, този път в България. По време на мача отново има расистки подмятания. Този път обидите са насочени към английски футболисти и това е достатъчно да се разрази световен скандал. България получава тежко наказание от УЕФА. Трикольорите са санкциони да играят два мача пред празни трибуни, вторият от които е условен. Освен това България е глобена с общо 85 000 евро. Също така 15 родни запалянковци получават забрани от по 2 години да посещават спортни мероприятия на територията на България.

Един от най-дейните коментатори за инцидента в София е украинецът Павел Клименко - отговорник на ФАРЕ за Източна Европа. ФАРЕ е организация, която си партнира с УЕФА в борбата с расизма. Въпросният човек дава подробни обяснения пред медиите в Англия какво точно се е случило на стадион “Васил Левски”.

До преди няколко дни обаче не бе коментирал расистките скандали на “Уембли”, които се разиграват месец по-рано. Поради тази причина запалянкото, който информира Sportal.bg за клипа с расистките обиди спрямо българските футболисти и фенове, го е изпратил и на въпросния Павел Клименко.

Ето какъв е отговорът на украинеца: “Много ви благодаря за тези видеоклипове и фотографии, които илюстрират нещо, което последователно отбелязваме в медиите и ръководните органи, а именно нарастването на нетърпимостта от всякакъв вид и крайно десните групи сред поддръжниците на Англия. Това е особено видимо по време на гостуванията им. Добре е да чуем, че след вашия сигнал деецът е изведен от стадиона, което е подходящ отговор на подобни инциденти и все още не се случва твърде често в други страни, включително и България, за съжаление. Моля, не се колебайте да се свържете с нас, ако станете свидетел или разполагате с доказателства за дискриминационни инциденти във футбола във Великобритания или другаде. Колкото по-рано получим доклади, толкова по-големи шансове имаме да ги внесем в съответните дисциплинарни органи”, пише Павел Клименко.

Икономика

Loading...

Култура

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие