Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27052020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата е правилното решение

Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата е правилното решение

Илиана Раева: Отлагането на Олимпиадата е правилното решение

Сега най-важно е да се справим с коварния вирус, а след това ще направим най-верния план за навлизане в тренировъчен режим, заяви президентът на Федерацията по художествена гимнастика

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира отлагането на Олимпиадата заради коронавируса. Както вече стана ясно, Игрите в Токио бяха пренасрочени за лятото на 2021 година. Това породи въпроса дали някои от гимнастичките ни - Невяна Владинова и Катрин Тасева, ще продължат да гледат към Токио, тъй като имаха желание да сложат край на състезателната си кариера след Игрите това лято.

- Г-жо Раева, как приехте новината, че Олимпиадата в Токио е отложена за 2021 г.? Може би трябва да започнем със ситуацията, в която се оказа светът?

- Ще започна с втория въпрос. Ситуацията, в която се намира светът, е много сериозна и е необходима огромна отговорност от всеки човек. Ставаме свидетели на безпрецедентен случай в последните десетилетия, в който един опасен вирус се разпространява безпроблемно, убива, а все още човекът не може да се справи с него и да го спре. Страшно е наистина. Останахме си вкъщи, по-скоро затвориха ни вкъщи, което ще даде шанс на планетата ни да си почине малко от човешките безумия, а на нас да осмислим пътя, по който сме тръгнали. Разбира се, надявах се, че ще се справим с този сполетял ни Ад и ще има Олимпиада, но уви... Следейки какво се случваше последните дни с големи спортни събития, имах и опасения, че Олимпийските игри в Токио ще се отложат. Мисля, че това е правилното решение.

- Като цяло се очертава да няма никакво голямо спортно състезание през 2020 година. Как ще се отрази това конкретно на художествената гимнастика, фатално ли ще е за поддържане на форма и режим?

- Не мисля, че ще е фатално. Нашите национални отбори не тренират в момента. Изпълняваме правилата за извънредна ситуация и изискванията на кризисния ни щаб. Сега най-важно е да се справим с коварния вирус, а след това ще направим най-верния план за навлизане в тренировъчен режим. Ще започнем така, както започва всяка подготовка в началото на състезателната година. Постепенно и внимателно, за да се предпазим от травми, след толкова дълга принудителна почивка. Дори смятам, че точно тя ще е полезна за израстването на нашите момичета. Толкова време имат сега да оценят силата и възможностите, които им дава невероятният ни спорт, и да повярват, че всъщност са големи късметлийки да се състезават за България и да изграждат уникални качества, които нищо друго не би могло да им даде, така както спортът - огромно напрежение, отговорност, отдаденост на заслужаваща кауза, ежедневни жертви... и куп други благословени преживявания, за които техните връстници дори и не подозират. Да не говоря за срещата с милиони почитатели в България и по света и лавината от любов, която ги затрупва по спортния им път.

- Ще устискат ли още една година нашите момичета, които смятаха да се откажат след Токио 2020 - както при индивидуалното, така и при ансамбъла?

- Ако тяхната цел наистина е била Олимпиадата, ако тази цел е била техният смисъл на живота им, ако за тях гимнастиката е Смисъл, Любов, Жажда, няма никакъв проблем да й се отдадат още една година. Ако не е била това, значи е загубено време и няма смисъл.

- Говорихте ли вече с някои треньори и състезателки? Ако да, те как приемат новината?

- Да, говорих и с Весела Димитрова, и с Бранимира Маркова. И двете треньорки са спокойни и мислят трезво и мъдро. Всичко по реда си. Те са в непрекъснат контакт с момичетата. Аз също се чувам с някои от тях. Всички много искат да тренират. Чудесно! Нека първо се справим с ужасната пандемия, а за плановете и начина, по който ще процедираме, изобщо не се притеснявайте. Всичко ще направим както трябва.

- Възможно ли е да се тренира продължително време извън зала?

- Да... в този момент е тежко и трудно да се тренира, особено ако е повече от 10 дни. А то ще е. Треньорите са им дали задачи. Ще трябва бързо да мислим как в домашна обстановка да са максимално полезни за състоянието си. Винаги има начин...

- Олимпийският огън винаги е обединявал света, а сега няма да бъде запален на определената дата, и то в мирно време!Според вас човечеството ще си научи ли урока, когато пандемията отмине?

- Човек така е създаден и устроен, че бързо забравя. Това е и хубаво, и не толкова. Човечеството вече е осъзнало колко е малко пред природата, земята и непознатия за нас космически свят. Сега имаме много време да мислим и осъзнаваме истински важните неща в живота. Вярвам, че всеки един е малко по-осъзнат.

- Вие лично какво бихте казали на треньорките и състезателките от националния отбор, как да приемат тази новина?

- Аз съм спокойна и уверена в пътя ни. Усещам, че и треньорите са така. Аз мога само спокойно и уверено да им кажа: Момичета, продължаваме по същия начин по пътя си към целта!

- Сетих се за едно изказване на великата състезателка по спортна гимнастика Олга Корбут: „Най-ценното, което ти дава спортът, е възможността да провериш на какво си способен“. Според вас в настоящата ситуация това ли ще видим в световния спорт - ще спечели този, който покаже, че е способен на всичко, за да сбъдне мечтата си?

- Да! Прекрасно казано от “чудото с плитчиците”! Бих добавила: Ще успее само този, който наистина иска и знае как!

България

Икономика

Култура

Свят

Над 18 000 души са обвинени за корупция в Китай през 2019 г.

Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде АФП...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...