Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря15072020

Брой 132, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.71941 BGN ↓ 1 GBP = 2.15452 BGN ↓ 1 CHF = 1.82942 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Спорт (2) Филм за Армстронг разкрива лицето на допингшампиона

Филм за Армстронг разкрива лицето на допингшампиона

Скандален нов филм ще разтърси спорта не по-малко силно от документалните серии “Последният танц“, които не спират да са тема на обсъждане след излъчването им.

Този път става дума за два епизода на филм, изработен от ESPN за Ланс Армстронг, една от най-противоречивите фигури в спорта на последните поне 50 години.

Седемкратният победител в “Тур дьо Франс“ загуби всички свои титли и бе осъден да плати огромни компенсации, след като бе уличен в системта употреба на допинг.

Във филма със заглавие “Ланс“, който започва с изповед на Армстронг, пълна с нецензурни думи, скандалните моменти не са един и два.

“В онзи момент, когато животът ми смени посоката си след разкритията, си казах - в следващите години всеки ден някой ще те псува на улицата и ще те сочи с пръст - разкрива колоездачът. - Но изненадващо, това се случи чак пет години по-късно. Извиках такси пред едно заведение и шофьорът ме погледна през прозореца и ме наруга. След секунди около него имаше още 5-6 души, които ме псуваха и ме наричаха “измамник“.

Разбира се, бях бесен. Но знам, че до края на живота ми това ще се случва.“

Филмът показва не само изповеди на Армстронг по случая с допинга, а и разкази от първо лице на членове на семейството му за първите години, за детството и старта в колоезденето.

Той е пребиван нееднократно от пастрока му Тери Армстронг, който също участва в лентата.

“Без мен Ланс нямаше да стане шампион. Всеки ден го предизвиквах, исках да стане животно и да не се съобразява с никого“, стряска с думите си вторият баща на колоездача.

Именно той “набива“ в главата на момчето думите: “Забрави правилата, единственото важно е да победиш всички!“. Нещо, което Ланс изпълнява буквално.

Армстронг говори и за битката си с рака, и за това как вече не контактува с почти никого от бившите си съотборници и хората в колоезденето. Той е презрян и завинаги низвергнат от спорта.

“Учудвам се, че не ме обявиха за масов убиец“, казва с усмивка във филма.

Всъщност, първите впечатления са, че у него има много повече гняв и желание да върне обратно обидите към света, отколкото някакво разкаяние за стореното.

“Няма начин да взимаш допинг и да не си лъжец - казва развенчаният шампион в лентата. - Единственият е, ако никой никога не те попита. В момента, в който ти зададат въпроса за допинга, вече лъжеш. Ние всички сме лъгали по темата...“

За първи път от наказанието и публичното му уличаване, Армстронг говори за “колективна вина“ в колоезденето, като сочи, че стореното от него е било редовна практика.

Някои от участниците в скандала са тотално охулени, което също се случва за първи път.

Флойд Ландис, чиито показания бяха основа на разследването срещу Ланс, е наречен от него “лайно“, а Ян Улрих, дългогодишен негов съотборник, също е обрисуван с обиди.

“Явно така ще е до края на живота ми - разсъждава в последните кадри от филма Армстронг. - Ще ме обиждат, ще ме псуват и ще бъда престъпник за много хора.“

Всичко това е съпроводено с повдигане на рамене и лека усмивка. Още едно доказателство, че “угризения“ и “чувство за вина“ не са неща, които трябва да асоциираме с шампиона, който измами целия свят.

 

Икономика

Loading...

Култура

Свят

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Франция отбеляза 14 юли с почит към борещите се с коронавируса

Отчетоха приноса специално на траурни агенти, продавачи, полицаи, жандарми и пожарникари

Традиционният френски военен парад на “Шанз Елизе” з...

Прочети още:

Loading...

Земеделие