Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22052018

Брой 99, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66016 BGN1 GBP = 2.23971 BGN1 CHF = 1.66128 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Турция никога не е била по-далеч от ЕС, заяви германският външен министър

Турция никога не е била по-далеч от ЕС, заяви германският външен министър

Турция никога не е била по-далеч от ЕС, заяви германският външен министър

Анкара: В Европа се надига вълна от “туркофобия“

Тур­ция никога не е била по-далеч от Европейс­кия съюз, заяви гер­ман­с­кият минис­тър на вън­ш­ните работи Зиг­мар Габ­риел и призова за установяване на специални отношения между ЕС и Великоб­ритания след Брек­зита, предаде Рой­терс.

“Днес Тур­ция несъм­нено е по-далеч от това да стане член на ЕС от когато и да било преди“, под­черта Габ­риел в интервю за сп. “Шпигел“. Той увери, че винаги е имал съм­нения дали Тур­ция трябва да се присъедини към ЕС, но е бил в мал­цин­с­тво по въп­роса в своята Гер­ман­ска социал­демок­ратическа пар­тия.

Габ­риел каза това в момент, когато отношенията между Бер­лин и Анкара са в най-ниска точка, отбелязва Рой­терс.

Минис­търът на вън­ш­ните работи на Люк­сем­бург Жан Асел­борн заяви пред гер­ман­с­кото общес­т­вено радио, че словес­ните нападки от страна на Тур­ция и начинът, по който “вър­ховен­с­т­вото на закона и редът в страната са били потъп­кани“ след неус­пеш­ния опит за прев­рат от юли, означават, че нищо не може да обедини Анкара и Брюк­сел в момента.

Тур­ция няма да се присъедини към ЕС не заради нежеланието на страните членки на съюза, а защото не иска да въведе европейс­ките стан­дарти, под­черта пред­седателят на Европейс­ката комисия Жан-Клод Юнкер пред в.“Билд“. Той предуп­реди, че ако Тур­ция въз­с­танови смър­т­ното наказание, това ще означава край на преговорите с нея за присъединяване към ЕС.

В Европа се надига вълна от “тур­кофобия“, докато Тур­ция посочва греш­ките на Европа, каза вчера говорител на тур­с­кия президент Реджеп Ердоган. По думите на говорителя същес­т­вува въз­мож­ност за организиране на нов митинг в Гер­мания преди тур­с­кия референ­дум на 16 април. По повод изяв­лението на шефа на гер­ман­с­кото разуз­наване, че опитът за прев­рат в Тур­ция е пос­лужил като повод за масовите чис­тки в страната говорителят каза, че това е доказател­с­тво за под­к­репата на Гер­мания за “терорис­тич­ната организация“, която стои зад прев­рата.

В Тур­ция щеше да има масови увол­нения, независимо от опита за прев­рат през юли 2016 г., заяви ръководителят на Федерал­ното разуз­навателно управ­ление на Гер­мания (БНД) Бруно Кал пред сп. “Шпигел“. Около 100 000 дър­жавни служители в Тур­ция бяха увол­нение след пуча през лятото. Кал определи прев­рата като “добре дошло извинение“ и каза, че увол­нения така или иначе е щяло да има, макар вероятно не в същия раз­мер.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Черно море на бараж за Лига Европа

Черно море на бараж за Лига Европа

Треньорът на Бруно Акрапович остава, категоричен е собственикът на Локомотив (Пд)

Черно море измъкна 2:2 при гос­туването на Локомотив (Пл…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Бунт на розопроизводителите

Бунт на розоп­роиз­водителите

Изкупната цена са срина тотално, дестилериите дават по 1,60 за килограм набран цвят

Розоп­роиз­водители блокираха в ран­ния съботен ден пътя към…

Прочети още:

Loading...