Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон28052018

Брой 103, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67051 BGN1 GBP = 2.22372 BGN1 CHF = 1.68635 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Нетаняху пристига в Париж по повод 75-ата годишнина от масовите арести на евреи

Нетаняху пристига в Париж по повод 75-ата годишнина от масовите арести на евреи

Нетаняху пристига в Париж по повод 75-ата годишнина от масовите арести на евреи

Френският президент Еманюел Макрон разговаря на четири очи с израелския премиер

Израел­с­кият премиер Бенямин Нетаняху вчера прис­тигна в Париж по повод годиш­нината от масовите арести на евреи през 1942 г. във френ­с­ката столица и се срещна за първи път с френ­с­кия президент Еманюел Мак­рон, предаде АФП.

Посещението му във Фран­ция за отбеляз­ване на 75-ата годиш­нина от арес­тите — един от най-мрачните епизоди в съв­ремен­ната френ­ска история — породи критики, че френ­с­ките евреи биват изпол­з­вани като инс­т­румент. Френ­с­кият еврейски съюз за мир изрази недоумение, че израел­ски ръководител може да е поканен за отбеляз­ване на годиш­нината от “извър­шено от фран­цузи срещу фран­цузи прес­тъп­ление срещу човечес­т­вото“. Комунис­тичес­ката пар­тия под­черта, че Нетаняху не е “носител на пос­лание за мир“.

На 16 и 17 юли 1942 г. френ­с­ката полиция арес­тува в Париж над 13 000 евреи, включително хиляди деца, чието задър­жане нацис­тите не били поис­кали. След като прекарали 4 дни струпани в париж­кия зимен велод­рум при нечовешки условия, тези хора били депор­тирани в Ауш­виц. От тях се вър­нали по-малко от сто.

Френ­с­кият президент Еманюел Мак­рон припомни цялата отговор­ност на Фран­ция за масовите арести на евреи през 1942 г. Заедно с Нетаняху той почете в Париж паметта на жер­т­вите. Израел­ски премиер учас­тва за пръв път в церемонията, която напомня за един от най-скръбните епизоди в историята на Фран­ция. Нетаняху благодари на Мак­рон за поканата, която нарече на френ­ски език “много, много силен жест“, който “говори за отдав­наш­ното и дъл­боко приятел­с­тво между Фран­ция и Израел“. Мак­рон отбеляза, че следва примера на бив­шия президент Жак Ширак, пър­вия френ­ски лидер, приз­нал през 1995 г. отговор­ността на страната за акцията, пот­вър­дена след това от след­ващите дър­жавни глави.

След въз­поменателна церемония Нетаняху, който не е идвал в Париж от голямото шес­т­вие срещу тероризма след атен­татите срещу сп. “Шарли ебдо“ и еврейски магазин през януари 2015 г., имаше среща на четири очи с Еманюел Мак­рон.

.

България

Икономика

Култура

„Върви, народе възродени!

„Върви, народе въз­родени!

Българинът се обръща с носталгия към миналото си, защото се нуждае от Възраждане на духа

„В началото бе Слово“, и ако Божес­т­веното слово е На…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

Нова тревога за родните фермери

Нова тревога за род­ните фер­мери

Германия дава рамо на украинските земеделци за търговия в ЕС

Гер­мания преговаря за съз­даването на екс­пор­тна аген­ция за сел­с­кос­топан­с­ките прод…

Прочети още:

Loading...