Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб23062018

Брой 122, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69512 BGN1 GBP = 2.23856 BGN1 CHF = 1.70131 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Двете групировки създадат комисии, които ще уточнят следващите стъпки

Съпер­ничещите основни палес­тин­ски движения,Хамас и Фатах пос­тиг­наха в Кайро пред­варително, час­тично споразумение за управ­ление на ивицата Газа, предаде АП, като се позова на източ­ници, близки до водените с пос­ред­ничес­т­вото на Египет преговори.

Споразумението може да под­готви пътя за въз­с­тановяване на управ­лението в ивицата Газа на палес­тин­с­кия президент Мах­муд Абас, който е и лидер на Фатах. Хамас установи кон­т­рол със сила над крайб­реж­ния анк­лав преди десетилетие.

Въз­можно е Абас да посети ивицата Газа през идните сед­мици, в зависимост доколко успешно ще бъде прилагано споразумението. Палес­тин­с­кият президент не е стъп­вал на тази територия от 2007 г.

Абас кон­т­ролира де факто само Запад­ния бряг на река Йор­дан. Хамас изпадна в още по-голяма изолация, след като Израел и Египет наложиха блокада на ивицата Газа.

Ислямис­т­кото движение установи със сила кон­т­рол над анк­лава през 2007-а година след като спечели общопалес­тин­с­ките избори, но на прак­тика то не бе допус­нато до изпъл­нител­ната власт.

Всички опити за пос­тигане на споразумение между Фатах и Хамас през пос­лед­ното десетилетие се провалиха. Всяко от двете движения засили хват­ката си над кон­т­ролираната от него палес­тин­ска територия, което правеше договарянето между тях все по-трудно.

Сега Фатах и Хамас са се раз­б­рали да съз­дадат комисии, които да уточ­нят детай­лите по новото споразумение — механизъм, който преди бързо е водел до задънена улица.

Една комисиите ще има 4 месеца да определи кои от хилядите цивилни служители на управ­лението на ислямис­т­кото движение в ивицата Газа ще могад да се включат към новата админис­т­рация в анк­лава. Друга комисия ще отговаря за включ­ването на 3000 пред­с­тавители на Фатах в полицейс­ките сили на тази територия, които сега са под ръковод­с­т­вото на Хамас.

България

Икономика

Култура

Пос­рещ­нахме Бога – Слънце с орфически ритуал

С танц на жриците, след­ван от ритуално факелно шес­т­вие до светилището на богинята Кибела на Зайчи връх, премина пос­рещането на Бога — Слънце…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Испания надви Иран с мъка и късмет

Испания надви Иран с мъка и къс­мет

„Ла Фурия” записа победа номер 400 в историята си

Отборът на Испания записа много трудна победа с 1:0 над Иран в среща от група В на свет…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Дочакахме и чума да мори овцете

Дочакахме и чума да мори овцете

Близо 320 хиляди птици пък ще бъдат унищожени заради грипа, установен във ферма край Добрич

За първи път у нас е отк­рита чума по овцете.Болес…

Прочети още:

Loading...