Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21022018

Брой 36, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57601 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.6988 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Хамас и Фатах постигнаха предварително споразумение за контрол на ивицата Газа

Двете групировки създадат комисии, които ще уточнят следващите стъпки

Съперничещите основни палестински движения,Хамас и Фатах постигнаха в Кайро предварително, частично споразумение за управление на ивицата Газа, предаде АП, като се позова на източници, близки до водените с посредничеството на Египет преговори.

Споразумението може да подготви пътя за възстановяване на управлението в ивицата Газа на палестинския президент Махмуд Абас, който е и лидер на Фатах. Хамас установи контрол със сила над крайбрежния анклав преди десетилетие.

Възможно е Абас да посети ивицата Газа през идните седмици, в зависимост доколко успешно ще бъде прилагано споразумението. Палестинският президент не е стъпвал на тази територия от 2007 г.

Абас контролира де факто само Западния бряг на река Йордан. Хамас изпадна в още по-голяма изолация, след като Израел и Египет наложиха блокада на ивицата Газа.

Ислямисткото движение установи със сила контрол над анклава през 2007-а година след като спечели общопалестинските избори, но на практика то не бе допуснато до изпълнителната власт.

Всички опити за постигане на споразумение между Фатах и Хамас през последното десетилетие се провалиха. Всяко от двете движения засили хватката си над контролираната от него палестинска територия, което правеше договарянето между тях все по-трудно.

Сега Фатах и Хамас са се разбрали да създадат комисии, които да уточнят детайлите по новото споразумение — механизъм, който преди бързо е водел до задънена улица.

Една комисиите ще има 4 месеца да определи кои от хилядите цивилни служители на управлението на ислямисткото движение в ивицата Газа ще могад да се включат към новата администрация в анклава. Друга комисия ще отговаря за включването на 3000 представители на Фатах в полицейските сили на тази територия, които сега са под ръководството на Хамас.

България

Икономика

Култура

Спорт

Почина легендата на Левски Павел Панов

Почина легендата на Левски Павел Панов

Изненадващо легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. До последно той беше технически директор на БФ

Прочети още:

Loading...

Земеделие