Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед21102018

Брой 201, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69998 BGN1 GBP = 2.22651 BGN1 CHF = 1.708 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Русия не е обещавала да осигури изтегляне на проирански формирования от Сирия

Русия не е обещавала да осигури изтегляне на проирански формирования от Сирия

Русия не е обещавала да осигури изтегляне на проирански формирования от Сирия

Москва обвини САЩ, че подкрепят терористи от “Ислямска държава“

Русия не е обещавала да осигури изтегляне на проирански формирования от Сирия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, съобщи РИА Новости.

По-рано висш представител на Държавния департамент на САЩ, коментирайки подписания на 8 ноември тристранен меморандум между Русия, САЩ и Йордания, заяви, че Русия била обещала да помогне за изтегляне на иранските и проиранските сили от Югозападна Сирия.

Лавров заяви вчера пред журналисти, че Русия не е разговаряла засега “конкретно и подробно“ за това какво се случва на цялата територия на Сирия. Министърът посочи, че Русия и Иран са законно в Сирия по покана на сирийското правителство, а има “нелегитимно присъствие, скалъпено от САЩ, което извършва военни действия, включително и самостоятелно, по преди всичко, като подкрепя опозиционни формирования“.

Същевременно руското министерство на отбраната обяви, че е установило случаи, в които международната коалиция, оглавявана от САЩ, е подкрепяла терористи от “Ислямска държава“ (ИД). За това говорят факти, открити миналата седмица по време на операцията на сирийските войски за освобождаване на град Абу Кемал с подкрепа от руската авиация.

Американците отказаха в категорична форма да нанасят въздушни удари по колона терористи от ИД с мотива, че по техни данни терористите “доброволно им се предават в плен“ и сега за тях важат положенията на Женевската конвенция за третирането на военнопленниците, пояснява руското военно ведомство. Според него авиация на коалицията се е опитала освен това да създава пречки на руските самолети в района на Абу Кемал, за да осигури на терористите безопасно изтегляне от района.

България

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие