Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24092018

Брой 182, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Кандидат да го замени е лидерката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц обяви, че подава оставка като партиен ръководител, предаде ДПА.

Малко след това ръководството на партията обяви, че подкрепя председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес за поста. Кандидатурата й ще се гласува от партийните членове на 22 април.

Според източник от ГСДП и.д. лидер на социалдемократите до гласуването на 22 април ще бъде хамбургският кмет Олаф Шолц.

ГСДП е в тежко положение, след като подкрепата му падна до исторически ниски нива на парламентарните избори през септември. След като първоначално отказваше нова коалиция с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, партията прие миналата седмица да участва в новото правителств.

Това решение обаче бързо разклати позициите на Шулц, защото той отначало искаше да стана външен министър в новия кабинет въпреки предишни свои обещания никога да не работи в правителство на Меркел.

Андреа Налес от своя страна каза, че ще се бори за управляващата коалиция с консерваторите на Меркел. Тези уверения Налес направи след заседанието на ГСДП, на което Щулц обяви, че се оттегля от председателския пост.

“Ще защитавам идеята за влизането в голямата коалиция, ще направя всичко необходимо, за да се получи това“, каза Налес. В партията й има обаче разногласия дали да се влезе в нова голяма коалиция с консерваторите.

Сега ГСДП трябва да излезе от тази ситуация — това е сложната задача на останалите в лидерския ешелон на социалдемократите, и най-вече на Андреа Налес.

Въпросът е дали Налес ще успее да се справи с тази задача до 4 март, когато членовете на ГСДП ще дадат своя глас “за“ или “против“ коалиционното споразумение. Защото в противен случай не само Социалдемократическата партия, а и канцлерката Ангела Меркел ще се събуди пред купчина изпочупена стъклария, прогнозира “Дойче веле“.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Loading...