Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22052018

Брой 99, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66326 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.66411 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Мартин Шулц напуска шефския пост на германските социалдемократи

Кандидат да го замени е лидерката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес

Лидерът на Гер­ман­с­ката социал­демок­ратическа пар­тия (ГСДП) Мар­тин Шулц обяви, че подава оставка като пар­тиен ръководител, предаде ДПА.

Малко след това ръковод­с­т­вото на пар­тията обяви, че под­к­репя пред­седател­ката на пар­ламен­тар­ната група на ГСДП Анд­реа Налес за поста. Кан­дидатурата й ще се гласува от пар­тий­ните членове на 22 април.

Според източ­ник от ГСДП и.д. лидер на социал­демок­ратите до гласуването на 22 април ще бъде хам­бур­г­с­кият кмет Олаф Шолц.

ГСДП е в тежко положение, след като под­к­репата му падна до исторически ниски нива на пар­ламен­тар­ните избори през сеп­тем­ври. След като пър­воначално отказ­ваше нова коалиция с кон­сер­ваторите на кан­ц­лер­ката Ангела Мер­кел, пар­тията прие миналата сед­мица да учас­тва в новото правител­ств.

Това решение обаче бързо раз­к­лати позициите на Шулц, защото той отначало искаше да стана вън­шен минис­тър в новия кабинет въп­реки предишни свои обещания никога да не работи в правител­с­тво на Мер­кел.

Анд­реа Налес от своя страна каза, че ще се бори за управ­ляващата коалиция с кон­сер­ваторите на Мер­кел. Тези уверения Налес нап­рави след заседанието на ГСДП, на което Щулц обяви, че се оттегля от пред­седател­с­кия пост.

“Ще защитавам идеята за влизането в голямата коалиция, ще нап­равя всичко необ­ходимо, за да се получи това“, каза Налес. В пар­тията й има обаче раз­ног­ласия дали да се влезе в нова голяма коалиция с кон­сер­ваторите.

Сега ГСДП трябва да излезе от тази ситуация — това е слож­ната задача на останалите в лидер­с­кия ешелон на социал­демок­ратите, и най-вече на Анд­реа Налес.

Въп­росът е дали Налес ще успее да се справи с тази задача до 4 март, когато членовете на ГСДП ще дадат своя глас “за“ или “против“ коалицион­ното споразумение. Защото в противен случай не само Социал­демок­ратичес­ката пар­тия, а и кан­ц­лер­ката Ангела Мер­кел ще се събуди пред куп­чина изпочупена стък­лария, прог­нозира “Дойче веле“.

България

Заменят пластмасовите чаши в детските градини с метални

Заменят плас­т­масовите чаши в дет­с­ките градини с метални

Да се заменят плас­т­масовите чаши за еднок­ратна упот­реба в дет­с­ките градини с метални, пред­лагат от Общес­т­вения цен­тър за околна среда и усто…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Омбудсманът видя картел на розопреработвателите

Омбуд­с­манът видя кар­тел на розоп­реработ­вателите

Омбуд­с­манът Мая Манолова ще сезира КЗК за кар­тел на розоп­реработ­вателите, Това обяви тя в Кар­лов­ско при среща с розоп­роиз­водители. По думите…

Прочети още:

Loading...

Култура

Софийската филхармония открива „Софийски музикални седмици“

Софийс­ката фил­хар­мония отк­рива „Софийски музикални сед­мици“

Солисти са Минчо Минчев и Лиляна Кехайова

С прог­рама от славян­ски ком­позитори Софийс­ката фил­хар­мония под дириген­т­с­т­вото на маес­тро Марк Кадин…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Отборът на Бока Хуниорс идва заради Георги Аспарухов

Отборът на Бока Хуниорс идва заради Георги Аспарухов

“Сините“ обещават невероятно шоу на 19 август, когато ще се отбележи 75-годишнината от рождението на легендарния футболист

Изпъл­нител­ният дир…

Прочети още:

Loading...

Земеделие