Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб22092018

Брой 181, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Джим Матис пристигна в Кабул, САЩ търсят диалог с талибаните

Джим Матис пристигна в Кабул, САЩ търсят диалог с талибаните

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис пристигна вчера в столицата на Афганистан, предаде АП. По време на визитата, която не беше обявена предварително от съображения за сигурност, Матис се срещна с афганистанския президент Ашраф Гани и с американския командващ ген. Джон Никълсън. Ударението е поставено върху перспективите за привличане на поне някои талибани към помирение с афганистанското правителство.

Миналата седмица висши служители от американското разузнаване представиха пред Конгреса смесена прогноза за Афганистан. Според тях, макар че правителствените сили надделяват, талибаните вероятно ще застрашат афганистанската стабилност през 2018 г. САЩ регистрират признаци на интерес от страна на талибански представители да проучат на възможността за преговори с Кабул за прекратяване на над 16-годишната война, заяви Матис, цитиран от Ройтерс, като уточни, че такива признаци имало още преди няколко месеца. Има интерес от страна на талибаните, заяви Матис пред репортери в самолета преди кацането в Кабул.

Афганистанският президент Ашраф Гани миналия месец предложи преговори без предварителни условия с талибанските бунтовници. Американски представители оцениха предложението като важен жест от страна на Кабул. Матис заяви, че някои от признаците, подробности за които той не разкри, датират отпреди изявлението на Гани. Министърът заяви, че целта е да бъдят убедени талибаните, че не могат да победят, с надеждата, че това ще ги склони да преговарят.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Loading...