Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт11122018

Брой 238, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.19547 BGN1 CHF = 1.73098 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Китай създава нова агенция за борба с корупцията

Китай създава нова агенция за борба с корупцията

Китай създава нова агенция за борба с корупцията

Партийната процедура за разследване на заподозрени се възлага на държавна структура

Очаква се антикорупционната кампания на китайския президент Си Цзинпин да получи нов мощен импулс, след като парламентът одобри вчера създаването на нова мощна агенция, която има правомощия да контролира огромен брой служители в държавния сектор, предаде АП.

Общокитайското събрание на народните представители започна да разглежда на трето, последно четене законопроекта, който според държавните медии има за цел създаването на централизирана, единна, разполагаща с широки пълномощия и ефикасна надзорна мрежа под ръководството на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). Законът обединява партийната контролна антикорупционна комисия с друга, осъществяваща контрол над държавните служители, в Национална надзорна комисия. Тя е дефинирана като политически орган, независим от правителството, съдилищата и прокуратурата. Този орган ще има правото да задържа заподозрени лица до 6 месеца без санкция от съдия. Властите трябва в срок от 24 часа да информират семейството на заподозрения и неговата месторабота, освен в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или ако на разследването може да бъде попречено, според текст от законопроекта.

Новата надзорна комисия ще има структури на национално, провинциално, градско и общинско равнища и ще контролира работещите в партийната и правителствената бюрокрация, държавните предприятия, изследователските институти, образователните, медицинските, културните и спортните учреждения. Само в столицата Пекин, където програмата започна да действа пилотно през миналата година, в полезрението на комисията са се оказали почти 1 млн. души.

Комисията също така ще замени досегашната партийна процедура за разследване на заподозрени в корупция, известна като “шуан гуей“, чиято непрозрачност водеше до чести обвинения в прилагане на мъчения, изтръгнати признания и други злоупотреби. “Замяната на “шуан гуей“ със строго регламентирани арести ще помогне за решаването на отдавна назрял правен проблем, — каза зам.-председателят на парламента Ли Цзянго пред близо 3000-те депутати. — Това показва нашата решимост и увереност, че можем да осъществим напълно законово управление.“

България

Икономика

Заетите в агросектора все по-малко

Заетите в агросектора все по-малко

Производителността на труда в селското стопанство е най-ниската в страната, едва 6,70 лв. за един работен човекочас

Заетите във всички направ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Етър вняся жалба срещу съдията Никола Попов

Героят от САЩ`94 Краси Балъков заплаши да напусне България „преди да го хване параноята”

Ръководството на Етър ще внесе жалба до Съдийската к…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Трети български продукт получи защитено географско указание

Трети български продукт получи защитено географско указание

Европейската комисия обяви официално „Гроздова ракия Търговище“ за продукт със защитено географско указание. Решението е взето на 21 ноември…

Прочети още:

Loading...