Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25062018

Брой 123, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67911 BGN1 GBP = 2.23108 BGN1 CHF = 1.69571 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Десетки хиляди унгарци протестират срещу изборната победа на Орбан

Десетки хиляди унгарци протестират срещу изборната победа на Орбан

Десетки хиляди унгарци протестират срещу изборната победа на Орбан

Демонстрантите настояваха основно за промяна на избирателната система

Десетки хиляди унгарци учас­т­ваха в Будапеща в най-голямата опозиционна демон­с­т­рация от години, предаде АП. Антип­равител­с­т­вените протес­тиращи нас­тояваха за нови избори и нова избирателна сис­тема.

Премиерът Вик­тор Орбан беше преиз­б­ран по-миналата сед­мица, когато неговата дясна популис­тка пар­тия ФИДЕС заедно със съюз­ницата си, мал­ката Хрис­тиян­демок­ратическа пар­тия, спречели свръх­м­нозин­с­тво в пар­ламента — 134 от от общо 199-те депутат­ски места.

Опозицион­ните под­дръж­ници са недоволни, че избор­ните правила са дали на пар­тията на Орбан такова голямо мнозин­с­тво в пар­ламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

Преди митинга организаторите призоваха в интер­нет за пов­торно преб­рояване на бюлетините, за свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сът­руд­ничес­тво между опозицион­ните пар­тии.

Организаторите на сегаш­ната акция заявиха, че нов антип­равител­с­т­вен протест ще има в края на тази сед­мица

“Искаме нови и чес­тни избори. Това е отговор­ност на правител­с­т­вото и ние ще им напом­няме за това, мирно и масово“, заяви опозицион­ният активист Гер­гей Дюлаш на митинга.

“Когато попитах моите дядо и баба защо са поз­волили на комунис­тичес­кия дик­татор Матияш Ракоши да остане на власт тол­кова дълго, те отговориха, че са се страхували“, каза писателят и жур­налист Гер­гей Хомонай. “Е, аз не се страхувам!”, заяви той.

По думите на Хомонай протес­тиращите имат 3 искания: промяна на избирател­ната сис­тема, “която цимен­тира завинаги ФИДЕС на власт“, отс­т­раняване на глав­ния прокурор Петер Полт, съюз­ник на Орбан, защото “докато той е на поста, нито един случай на коруп­ция няма да бъде раз­с­лед­ван“, и изваж­дане на ФИДЕС от дър­жав­ните медии.

Според организаторите в протеста сега са учас­т­вали над 100 000 души.

България

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие

САРА с мрачни прогнози за житото

САРА с мрачни прог­нози за житото

Пшеницата от новата реколта може да поевтинее до 232 лв. за тон, а средните добиви да падат със 17 %

С около 18% ще намалеят през 2018 година…

Прочети още:

Loading...