Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет22022019

Брой 291, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72259 BGN1 GBP = 2.25313 BGN1 CHF = 1.72062 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Мюсюлманите започнаха Рамазан - месеца на постите, наричан оруч

Турция поиска от израелския генерален консул в Истанбул да напусне страната, предаде АФП, като се позовава на Анадолската агенция.

Турското външно министерство настоя дипломатът Йоси Леви Сафри да напусне Турция “за известно време“, след като предния денпомоли изпраелския посланик в Анкара да направи същото на фона на силните напражения между двете страни след смъртта на близо 60 палестинци, загинали при израелска стрелба срещу демонстранти в ивицата Газа, протестиращи срещу откриването на американското посолство в Ерусалим.

От своя страна Израел изгони турския консул в Ерусалим. Говорител на израелското външно министерство каза, че консулът е бил повикан и му е било казано да се върне в Турция “за консултации за известен период“.

Същевременно британският премиер Тереза Мей предупреди турския президент Реджеп Ердоган да не отива твърде далеч в предприемането на репресивни мерки срещу хората, за които се смята, че стоят зад осуетения опит за преврат от 2016 г.

Мей отправи предупреждението на пресконференция след среща с Ердоган в Лондон, състояла се на фона на протести на правозащитници. Правозащитници обивяват Мей, че си затваря очите за злоупотреби с човешките права в преследване на търговски сделки след Брекзита. В случая с Турция те изтъкват изпращането в затвора на десетки хиляди души след опита за преврат.

В 80-милионна мюсюлманска Турция започна Рамазанът — месецът на постите, наричан още оруч. Вчера преди изгрева на слънцето милиони турци станаха от сън, за да седнат на трапезите за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур, с която започнаха постите.

Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюлманите, тъй като е едно от правилата, застъпени в свещената книга на мюсюлманите, Корана. Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали месеци, поради което мюсюлманите го наричат “султанът на 11-те месеца“.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Футболен клуб Левски бил пред фалит

Футболен клуб Левски бил пред фалит

Дълговете към НАП са 8 милиона лева, Спас Русев не е погасявал задълженията към държавата, разкри изпълнителният директор на клуба Павел Кол…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Всеки четвърти в „Напоителни системи“ е чиновник

Всеки четвърти в „Напоителни системи“ е чиновник

В администрацията са заети общо 440 човека или 28% от служителите, а останалите1 149 са работници

Всеки четвърти служител на държавната компа…

Прочети още:

Loading...