Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21052018

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65678 BGN1 GBP = 2.23907 BGN1 CHF = 1.65482 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Турция и Израел пъдят едновременно дипломати на насрещната страна

Мюсюлманите започнаха Рамазан - месеца на постите, наричан оруч

Тур­ция поиска от израел­с­кия генерален кон­сул в Истан­бул да напусне страната, предаде АФП, като се позовава на Анадол­с­ката аген­ция.

Тур­с­кото вън­шно минис­тер­с­тво нас­тоя дип­ломатът Йоси Леви Сафри да напусне Тур­ция “за извес­тно време“, след като пред­ния ден­помоли изп­раел­с­кия пос­ланик в Анкара да нап­рави същото на фона на сил­ните нап­ражения между двете страни след смъртта на близо 60 палес­тинци, загинали при израел­ска стрелба срещу демон­с­т­ранти в ивицата Газа, протес­тиращи срещу отк­риването на американ­с­кото посол­с­тво в Ерусалим.

От своя страна Израел изгони тур­с­кия кон­сул в Ерусалим. Говорител на израел­с­кото вън­шно минис­тер­с­тво каза, че кон­сулът е бил повикан и му е било казано да се върне в Тур­ция “за кон­сул­тации за извес­тен период“.

Същев­ременно британ­с­кият премиер Тереза Мей предуп­реди тур­с­кия президент Реджеп Ердоган да не отива твърде далеч в пред­п­риемането на реп­ресивни мерки срещу хората, за които се смята, че стоят зад осуетения опит за прев­рат от 2016 г.

Мей отп­рави предуп­реж­дението на прес­кон­ферен­ция след среща с Ердоган в Лон­дон, със­тояла се на фона на протести на правозащит­ници. Правозащит­ници обивяват Мей, че си зат­варя очите за злоупот­реби с човеш­ките права в прес­лед­ване на тър­гов­ски сделки след Брек­зита. В случая с Тур­ция те изтък­ват изп­ращането в зат­вора на десетки хиляди души след опита за прев­рат.

В 80-милионна мюсюл­ман­ска Тур­ция започна Рамазанът — месецът на пос­тите, наричан още оруч. Вчера преди изг­рева на слън­цето милиони турци станаха от сън, за да сед­нат на трапезите за пър­вата традиционна мюсюл­ман­ска закуска сахур, с която започ­наха пос­тите.

Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюл­маните, тъй като е едно от правилата, зас­тъпени в свещената книга на мюсюл­маните, Корана. Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали месеци, поради което мюсюл­маните го наричат “сул­танът на 11-те месеца“.

България

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

Музикан­тите от БНР пос­рещат евролидерите с протес­тен кон­церт

Неп­ред­видено събитие стана част от кул­тур­ната прог­рама за бъл­гар­с­кото европ­ред­седател­с­тво – протес­тен кон­церт пред НДК, съобщи Би Ти Ви. Про…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Жельо Бойчев: Сделката на “Инерком“ е нагледен пример как функционира властта у нас

Жельо Бой­чев: Сдел­ката на “Инер­ком“ е наг­леден пример как фун­к­ционира властта у нас

„Или Стоян Мав­родиев да си подаде остав­ката, или оставка на минис­търа на икономиката“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бъл…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кирил Мескин с вернисаж в галерия Арте

Кирил Мес­кин с вер­нисаж в галерия Арте

Майсторът на камъка Мескин ще ни покаже творбите си от 23 май до 8 юни в Арте

Отк­риването е на 23 май от 18.00 до 20.00 .

„Специално за деня н…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие