Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон24092018

Брой 183, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Муктада Садр и проирански политически блок обявиха съюз за управление на Ирак

Муктада Садр и проирански политически блок обявиха съюз за управление на Ирак

Муктада Садр и проирански политически блок обявиха съюз за управление на Ирак

Двете листи с най-много гласове на парламентарните избори в Ирак — на шиитския националист Муктада Садр и на близки до Иран бивши борци срещу джихадистите обявиха неочакван съюз за управляване на страната в следващите четири години, предаде АФП. Изненадващият обрат намалява шансовете на досегашния премиер Хайдер ал Абади, чиято листа е трета, да запази поста си.

Съобщението изненада политическата класа, защото Муктада Садр бе намекнал, че не желае съюз с листата на бившия водач на шиитски милиции Хади ал Амири, който е смятан за човека на Техеран в Багдад. “Обявяваме, че сключихме истински съюз за ускоряване на съставянето на национално правителство“, заяви Садр на обща пресконференция с Амири.

Преди седмица Садр подписа коалиционно споразумение с листата “Ал Хикма“ на шиита Амар ал Хаким и с тази на светски настроения Ияд Алауи, в която има множество сунити. Тази коалиция има общо 94 места в парламента, а ако към тях се прибавят и 47-те на Хади ал Амири, новият съюз ще има 141 депутати — важна крачка към постигането на половината от 329-те места в иракския парламент.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Loading...