Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73929 BGN1 GBP = 2.26238 BGN1 CHF = 1.70517 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) ЮНЕСКО ще следи и информира за всички убийства на журналисти

ЮНЕСКО ще следи и информира за всички убийства на журналисти

ЮНЕСКО ще следи и информира за всички убийства на журналисти

Доклад: На всеки 4 дни ликвидират по един репортер или работещ в медия

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви  създаването на мащабна международна база данни с информация за разследванията на убийствата на журналисти в цял свят, съобщава АФП.

Целта е да се документират мерките, предприети за наказване на престъпленията срещу професионалисти от медиите, и да се води борба срещу безнаказаността на извършителите на тези убийства, посочи ЮНЕСКО.

Електронната база данни ще отразява напредъка в съдебните разследвания на всяко едно убийство на журналист или на служител в медия, които ЮНЕСКО следи от 1993 г. въз основа на информации, предоставени от страната, в която е било извършено убийството.

Около 1293 убийства, извършени от 1993 г.насам, са вписани в базата данни на този център за мониторинг на убийствата на журналисти, “80 от които са извършени само от началото на тази година“.

“Докато специални пратеници загиват на терен по време на военни действия, има местни журналисти, които разследват корупция, престъпност и политика, и те представляват най-голям дял от жертвите. Те са 90 на сто от журналистите, убити през 2017 г.“, посочва ЮНЕСКО.

Според годишния доклад на генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле за сигурността на журналистите и опасността от безнаказаност “на всеки 4 дни бива убит журналист или работещ в медия“.

“Тези смъртни случаи са трагична илюстрация на рисковете, които много журналисти поемат при изпълнение на дейността си, и последната статистика на ЮНЕСКО показва, че в 89 процента от случаите извършителите на тези деяния остават ненаказани“, посочва организацията на ООН.

Базата данни на центъра за мониторинг позволява “на журналисти, изследователи и широката общественост да получат информация за убитите журналисти и да правят проучвания по националност, по държава, където е извършено убийството, по име, пол, вид на медията и по професионален статус“ на жертвата.

Икономика

Превозвачи: Само у нас ще се плаща толтакса за калпави пътища

Превозвачи: Само у нас ще се плаща толтакса за калпави пътища

Задълбочава се недоволството на превозвачите срещу тол системата. От автобусния бранш са категорични, че не могат да плащат исканите такси, …

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Любо Пенев е сигурен, че ЦСКА ще елиминира Ботев (Пд)

Любо Пенев е сигурен, че ЦСКА ще елиминира Ботев (Пд)

Поръчките идват от едни офиси в Бояна, до Околовръстното шосе, твърди треньорът на „червените”

Наставникът на ЦСКА Любослав Пенев заяви катег…

Прочети още:

Loading...

Земеделие