Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед18112018

Брой 221, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73006 BGN1 GBP = 2.21323 BGN1 CHF = 1.72092 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Гръцките свещеници няма да получават заплати директно от държавния бюджет

Гръцките свещеници няма да получават заплати директно от държавния бюджет

Гръцките свещеници няма да получават заплати директно от държавния бюджет

Правителството на Гърция и влиятелната Гръцка православна църква постигнаха предварително споразумение около 10 000 свещеници и помощен персонал на черквите да не получават директно заплати от държавния бюджет, съобщи Ройтерс.

Сделката може да проправи път за по-ясно разграничаване между Църква и държава.

Гръцката православна църква играе от векове водеща роля в обществения живот в Гърция и много гърци свързват националната си идентичност с религията, чийто статут е закрепен в конституцията.

Споразумението предвижда и уреждане на продължаващ от десетилетия спор за имущество между държавата и Църквата, която е един от най-големите собственици на недвижимо имущество в Гърция. Това включва задължение за Църквата да плаща поземлени данъци за имотите, които не са места за поклонение.

Кредиторите на Гърция от дълго време призовават правителството да продаде активи и да намали броя на служителите в публичния сектор.

Според настоящата уредба заплатите на духовниците се плащат директно от държавния бюджет, както заплатите на чиновниците. Годишно те възлизат на около 200 млн. евро.

Споразумението трябва да бъде одобрено от кабинета и синода, преди да бъде гласувано от парламента. Парламентът ще започне на 14 ноември дебати за реформа на конституцията. Сред ключовите точки, които ще бъдат обсъдени, е промяна на член 3., който урежда отношенията между Църквата и държавата.

България

Икономика

Култура

Спорт

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

ПСВ (Айндховен) с интерес към Кирил Десподов

Кирил Десподов продължава да е най-следеният играч от ЦСКА, а според “Тема Спорт“ интерес към таланта има от страна на холандския шампион ПС

Прочети още:

Loading...

Земеделие