Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15122018

Брой 241, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72002 BGN1 GBP = 2.17682 BGN1 CHF = 1.73282 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Кремъл не е сърдит на Тръмп, но няма да настоява за нова президентска среща

Кремъл не е сърдит на Тръмп, но няма да настоява за нова президентска среща

Кремъл не е сърдит на Тръмп, но няма да настоява за нова президентска среща

Отказът за диалог с Путин не е заради Украйна, причината е Китай, твърди руски експерт

Кремъл не е сърдит на Доналд Тръмп, но няма да стане инициатор на нова президентска среща, пише московският “Ведомости“ в коментар за отказа на американския лидер от двустранна среща с Владимир Путин. Малко преди насрочената за Аржентина среща с руския си колега Тръмп я отмени, след като се запозна с доклад за сблъсъка между военни кораби на Русия и на Украйна на 25 ноември край Крим.

Отказът на Тръмп не стана “плесница“ и не предизвика обида, цитира “Ведомости“ изявление на Юрий Ушаков, помощник на руския президент. Според него обаче Кремъл няма намерение да се натрапва и сега всичко зависи от американците. Отказът на Москва да поеме инициатива за нова среща е съвсем естествен, смята политологът Фьодор Лукянов. В близките месеци не се очаква нова среща Путин-Тръмп: за двамата е по-удобно да разговарят на големи форуми, когато няма нужда да пътуват никъде специално за целта, нито да демонстрират някакви резултати. “Няма как да си представя Путин да бъде поканен във Вашингтон или да покани Тръмп в Москва. Тъй че въпросът най-вероятно е приключен за близките месеци“, резюмира Лукянов.

Според друг руски наблюдател — Кирил Рогов, срещата в Аржентина е била отменена “съвсем не заради инцидента“ край Крим, където Русия залови украински военни кораби и задържа екипажите с обвинение, че са навлезли без разрешение в нейни териториални води. Тръмп допускаше, че може да има среща, ако Русия пусне украинските моряци. И Кремъл със сигурност щеше да го стори, ако имаше някакви надежди за среща и бе заинтересован да има такава, казва Рогов. Той припомня обвиненията на САЩ и НАТО, че Русия нарушава Договора за ракетите със среден и малък обсег. Според руския експерт те сочат, че Вашингтон не е получил положителен отговор на инициативите, предложени наскоро в Москва от съветника на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. По данни от открити източници, на които се позовава Рогов, Болтън е предложил преформатиране на договора, от което според него са еднакво заинтересовани и Вашингтон, и Москва, тъй като основната заплаха за тях в този клас оръжия идва от Китай. Отмяната на президентската среща може всъщност да е знак, че “предложенията на Болтън са останали без ясен отговор. Сиреч, че външната политика на Путин остава последователно прокитайска“, добавя експертът на “Новие известия“.

България

Икономика

Култура

Спорт

Байерн взе нужната точка след драма в Амстердам

Байерн завърши зрелищно 3:3 при визитата си на Аякс в Амстердам и финишира първи в група „Е“ на Шампионската лига. И двата тима приключи…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи коя фирма да ги достави за 1 395 916 лв. без обществена поръчка

В момента липсват диагностикуми за изследване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), обяви доц. д-р Емилия Радева Иванова, директор н…

Прочети още:

Loading...