Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт21052019

Брой 94, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75065 BGN ↑ 1 GBP = 2.23281 BGN ↓ 1 CHF = 1.73343 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Сенатът на САЩ оттегля подкрепата за Рияд във войната в Йемен

Сенатът на САЩ оттегля подкрепата за Рияд във войната в Йемен

Сенатът на САЩ оттегля подкрепата за Рияд във войната в Йемен

Тръмп: Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране, не искам Айнщайн да ми е пилот

Американският Сенат, доминиран от Републиканската партия на президента Доналд Тръмп, прие резолюция за прекратяване на подкрепата на САЩ за оглавяваната от Саудитската Арабия коалиция във войната в Йемен, съобщи Ройтерс. Вотът е поредната проява на силно неодобрение на политиката на Тръмп спрямо Рияд, отбелязват агенциите.

Текстът беше приет с 54 срещу 46 гласа, с подкрепата на няколко републиканци. За приемането му бяха необходими 51 гласа в 100-членния Сенат. В резолюцията се казва, че трябва да бъде прекратено всякакво участие на САЩ в конфликта, включително предоставянето на разузнавателни данни за целите на саудитските въздушни удари, освен ако Конгресът не го разреши. Поддръжниците на резолюцията, включващи както републиканци, така и демократи, настояват, че американската намеса във войната в Йемен нарушава конституционното изискване, според което Конгресът, а не президентът, трябва да решава кога страната да участва във военни действия в чужбина. Текстът предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите, където подобна резолюция неотдавна получи солидна подкрепа. Белият дом по-рано обяви, че Тръмп ще наложи вето на документа, което ще бъде първото му от началото на мандата.

Акциите на корпорацията Боинг се сринаха с 2% на борсата в Ню Йорк след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп временно да забрани полетите на моделите 737 MAX 8 и MAX 9 в страната. Само през първите два дни след катастрофата на 10 март на етиопския Боинг, при която загинаха 157 души, корпорацията загуби около 20 млрд. долара, или 19,8% от пазарната си капитализация. “Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране. Вече не са нужни пилоти, а компютърни техници от Масачузетския технологичен институт. Необходимо е да се вземат решения за части от секундата и сложността поражда опасност. Не знам за вас, но аз не искам Алберт Айнщайн да ми е пилот. Искам страхотни професионални пилоти, които да могат лесно и бързо да поемат контрол над самолета си!”, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър.

Причините за разбиването на етиопския ”Боинг” още не са известни, но катастрофата на същия модел самолет на “Лайън еър” в Индонезия на 29 октомври м. г. насочи вниманието върху софтуера за контрол за ъгъла на полета на самолета спрямо хоризонта. Има версия, че при неизправен датчик този софтуер се поврежда и той може да заблуди бордовия компютър. Така автопилотът подава команда самолетът да пикира, вместо да се издигне нагоре, а пилотите не могат да овладеят ситуацията.

Икономика

Доматите поевтиняват, сиренето поскъпва

Доматите поевтиняват, сиренето поскъпва

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Дър...

Прочети още:

Loading...

Култура

Славянската азбука е свещено писмо

Славянската азбука е свещено писмо

Славянската азбука е свещено писмо, припомня езиковедът Магдалена Абаджиева и призовава по-често да пишем на ръка

„Първата славянска азбука -...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Как село Съботковци олицетворява духа на емигрантската ни родина

Как село Съботковци олицетворява духа на емигрантската ни родина

Във фермата на младия стопанин Петър Петров вече са идвали да доят животни и да прекопават зеленчуци чужденци от Тайван, Нова Зеландия, Авст...

Прочети още:

Loading...