Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26032019

Брой 313, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.727 BGN1 GBP = 2.28383 BGN1 CHF = 1.74053 BGN
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Сенатът на САЩ оттегля подкрепата за Рияд във войната в Йемен

Сенатът на САЩ оттегля подкрепата за Рияд във войната в Йемен

Сенатът на САЩ оттегля подкрепата за Рияд във войната в Йемен

Тръмп: Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране, не искам Айнщайн да ми е пилот

Американският Сенат, доминиран от Републиканската партия на президента Доналд Тръмп, прие резолюция за прекратяване на подкрепата на САЩ за оглавяваната от Саудитската Арабия коалиция във войната в Йемен, съобщи Ройтерс. Вотът е поредната проява на силно неодобрение на политиката на Тръмп спрямо Рияд, отбелязват агенциите.

Текстът беше приет с 54 срещу 46 гласа, с подкрепата на няколко републиканци. За приемането му бяха необходими 51 гласа в 100-членния Сенат. В резолюцията се казва, че трябва да бъде прекратено всякакво участие на САЩ в конфликта, включително предоставянето на разузнавателни данни за целите на саудитските въздушни удари, освен ако Конгресът не го разреши. Поддръжниците на резолюцията, включващи както републиканци, така и демократи, настояват, че американската намеса във войната в Йемен нарушава конституционното изискване, според което Конгресът, а не президентът, трябва да решава кога страната да участва във военни действия в чужбина. Текстът предстои да бъде одобрен от Камарата на представителите, където подобна резолюция неотдавна получи солидна подкрепа. Белият дом по-рано обяви, че Тръмп ще наложи вето на документа, което ще бъде първото му от началото на мандата.

Акциите на корпорацията Боинг се сринаха с 2% на борсата в Ню Йорк след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп временно да забрани полетите на моделите 737 MAX 8 и MAX 9 в страната. Само през първите два дни след катастрофата на 10 март на етиопския Боинг, при която загинаха 157 души, корпорацията загуби около 20 млрд. долара, или 19,8% от пазарната си капитализация. “Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране. Вече не са нужни пилоти, а компютърни техници от Масачузетския технологичен институт. Необходимо е да се вземат решения за части от секундата и сложността поражда опасност. Не знам за вас, но аз не искам Алберт Айнщайн да ми е пилот. Искам страхотни професионални пилоти, които да могат лесно и бързо да поемат контрол над самолета си!”, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър.

Причините за разбиването на етиопския ”Боинг” още не са известни, но катастрофата на същия модел самолет на “Лайън еър” в Индонезия на 29 октомври м. г. насочи вниманието върху софтуера за контрол за ъгъла на полета на самолета спрямо хоризонта. Има версия, че при неизправен датчик този софтуер се поврежда и той може да заблуди бордовия компютър. Така автопилотът подава команда самолетът да пикира, вместо да се издигне нагоре, а пилотите не могат да овладеят ситуацията.

България

Икономика

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

Субсидиите и земеделската програма стимулират хора извън агросектора да наемат парцели

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ о…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие