Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19052019

Брой 93, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74581 BGN ↓ 1 GBP = 2.23618 BGN ↓ 1 CHF = 1.7299 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Зеленски побеждава Порошенко и става президент на Украйна

Зеленски побеждава Порошенко и става президент на Украйна

Зеленски побеждава Порошенко и става президент на Украйна

Новакът ще смени ръководството на генщаба на Въоръжените сили

След обработката на над 90 процента от протоколите от изборните секции в Украйна Володимир Зеленски запазва преднината си от почти 50 процента пред опонента си, досегашния президент Петро Порошенко, предаде ТАСС.

За Зеленски са гласували 73,18 процента от избирателите, а за Порошенко - 24,49 процента. Това означава, че за Зеленски са гласували над 12,2 млн. избиратели, а над 4 млн. са подкрепили Порошенко.

Церемонията по встъпване в длъжност ще се състои не по-късно от 31 май.

Зеленски заяви, че първата му задача като президент ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната.

“Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огънят“, каза безспорният победител на балотажа на президентските избори.

Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. “Скоро ще оповестим нашия план за действия“, посочи Зеленски.

Той даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко.

Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

“Украйна може да извърши рестарт, не в смисъл на преразпределение на паричните потоци от един джоб в друг, а истински, основан на осъзнаването на необходимостта за консолидиране на народа не чрез сила, а чрез изработване на общонационален дневен ред“, посочи говорителката.

Захарова отбеляза, че много украинци в районите на конфликта не са могли да гласуват на изборите. По думите на Захарова украинските власти не трябва “да изключват от гласуването милиони собствени граждани“.

България

Икономика

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Ако доскоро най-масовата група добри платци бяха на възраст 50-60 години, към момента тя се измества към по-младите - на 25-29 години

Дама на...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Скъпотията не подмина и земеделието

Скъпотията не подмина и земеделието

Цените на производител в селското стопанство са се увеличили средно с 5,4% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на мин...

Прочети още:

Loading...