Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон20052019

Брой 93, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74581 BGN ↓ 1 GBP = 2.23618 BGN ↓ 1 CHF = 1.7299 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Еврейският конгрес и църквата порицават възраждането на местен ритуал в Полша

Еврейският конгрес и църквата порицават възраждането на местен ритуал в Полша

Еврейският конгрес и църквата порицават възраждането на местен ритуал в Полша

Световният еврейски конгрес (СЕК) осъди като проява на антисемитизъм възобновяването на фолклорна традиция за изгаряне на чучело на Юда в полския град Прухник, предаде Ройтерс.

Местен сайт е публикувал видео, показващо местни жители, които наблюдават пребиването и изгарянето на чучело на Юда.

Обичаят, датиращ от 18-и век, отново се практикува от няколко години на Разпети петък в Прухник. В миналото той е бил забранен от католическата църква.

“Евреите са дълбоко обезпокоени от това грозно възраждане на средновековния антисемитизъм, довел до невъобразимо насилие и страдание“, каза главният изпълнителен директор на СЕК Роберт Сингер.

“Само можем да се надяваме, че Църквата и други институции ще направят всичко по силите си за преодоляване на тези ужасни предразсъдъци, които са петно върху доброто име на Полша“, заяви той.

“Католическата църква никога няма да търпи прояви на презрение към членове на която и да е нация, включително еврейския народ“, заяви епископ Рафал Марковски, председател на църковния Комитет за диалог с юдаизма. По думите му това е позицията на църквата.

Полският вътрешен министър Йоахим Бруджински нарече ритуала “идиотска, псевдорелигиозна наглост“ и попита защо “сатаните“ възобновяват тази изоставена традиция. Поляци също изразиха своето отвращение от възраждането на ритуала.

България

Икономика

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Ако доскоро най-масовата група добри платци бяха на възраст 50-60 години, към момента тя се измества към по-младите - на 25-29 години

Дама на...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие

Скъпотията не подмина и земеделието

Скъпотията не подмина и земеделието

Цените на производител в селското стопанство са се увеличили средно с 5,4% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на мин...

Прочети още:

Loading...