Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25052020

Брой 100, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77803 BGN ↓ 1 GBP = 2.17452 BGN ↓ 1 CHF = 1.84026 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) “Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията в Шри Ланка

“Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията в Шри Ланка

“Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията в Шри Ланка

Атентатите са отмъщение за убийствата на мюсюлмани в Нова Зеландия, заяви член на правителството в Коломбо

Групировката “Ислямска държава“ пое вчера отговорност за атентатите в Шри Ланка, при които бяха убити нади 320 души, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

“Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка, са бойци на “Ислямска държава“, заяви групировката. Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката. “Ислямска държава“, която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва АП. Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента зам-министърът на отбраната Руван Виджевардене. “Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч“, заяви Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия. Тойл каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на над 320 души. 521 души са били ранени.

Същевременно бе съобщено, че в предупреждение от 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени атаки срещу църкви. Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел “някои важни църкви“ за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени “скоро“. В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

От вчера в страната е в сила обявеното от президента извънредно положение, което разширява правата военните да задържат и арестуват заподозрени. Подобни правомощия армията имаше по време на водената 26 години гражданска война, завършила през 2009 г.

Икономика

Култура

Спорт

19 140 лв. от Божинов

19 140 лв. от Божинов

Валери Божинов направи огромен жест към любимия си Левски, информира „Телеграф Медиа“.

Божигол, изкарал два периода на „Герена“ - през 2014-а...

Прочети още:

Loading...

Земеделие