Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22072019

Брой 139, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74223 BGN ↓ 1 GBP = 2.18199 BGN ↑ 1 CHF = 1.77271 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) “Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията в Шри Ланка

“Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията в Шри Ланка

“Ислямска държава“ пое отговорност за нападенията в Шри Ланка

Атентатите са отмъщение за убийствата на мюсюлмани в Нова Зеландия, заяви член на правителството в Коломбо

Групировката “Ислямска държава“ пое вчера отговорност за атентатите в Шри Ланка, при които бяха убити нади 320 души, но не представи доказателства за твърдението си. Изявлението на екстремистката групировка беше разпространено от нейната информационна агенция Амак.

“Извършителите на нападението, при което бяха взети на прицел граждани на страните от коалициите и християни в Шри Ланка, са бойци на “Ислямска държава“, заяви групировката. Тя не представи снимки или видеозаписи, които да показват атентатори да се вричат във вярност на групировката. “Ислямска държава“, която загуби цялата територия, контролирана някога от нея в Ирак и Сирия, е правила по-рано редица неподкрепени твърдения за поемане на отговорност, отбелязва АП. Властите в Шри Ланка обвиняват местна ислямска екстремистка групировка за атентатите в неделя.

Първите данни от разследването на атентатите, отнели живота на повече от 300 души в Шри Ланка, особено в църквите, показват, че те са били извършени като отмъщение за масовото убийство в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, обяви пред парламента зам-министърът на отбраната Руван Виджевардене. “Първоначалните разследвания разкриха, че случилото се в Шри Ланка е било извършено като отмъщение за нападението срещу мюсюлманите в Крайстчърч“, заяви Виджевардене във връзка с нападението на 15 март, отнело живота на 50 души в две джамии във втория по големина град в Нова Зеландия. Тойл каза, че броят на загиналите при терористичните нападения на 21 април е нараснал на над 320 души. 521 души са били ранени.

Същевременно бе съобщено, че в предупреждение от 11 април до агенциите за сигурност на Шри Ланка, се е посочвало, че местна групировка планира самоубийствени атаки срещу църкви. Разузнавателният доклад, прикрепен към писмото, посочва, че групировката Нешънъл Таухид Джамаат е взела на прицел “някои важни църкви“ за самоубийствени атентати, планирани да бъдат извършени “скоро“. В доклада се изброяват имената на шестима души, които вероятно са щели да бъдат замесени в тях.

От вчера в страната е в сила обявеното от президента извънредно положение, което разширява правата военните да задържат и арестуват заподозрени. Подобни правомощия армията имаше по време на водената 26 години гражданска война, завършила през 2009 г.

България

Икономика

Култура

КОНЦЕРТ С ХАРАКТЕРНОТО МОНГОЛСКО ГЪРЛЕНО ПЕЕНЕ В ТЕАТЪР АЗАРЯН

Изпълнението е на музикалния ансамбъл „Чоор”, който пресъздава древните традиции на монголската култура

Възможно ли е човешкият глас да възпр...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят

Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят

Сегашната система на субсидиране силно изкривява агробизнеса в България и лишава от подкрепа тези, които действително се нуждаят от нея, каз...

Прочети още:

Loading...