Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет18102019

Брой 202, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75995 BGN ↓ 1 GBP = 2.25222 BGN ↓ 1 CHF = 1.77948 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Иран предупреди, че санкциите срещу аятолах Хаменей означават край на дипломацията

Иран предупреди, че санкциите срещу аятолах Хаменей означават край на дипломацията

Иран предупреди, че санкциите срещу аятолах Хаменей означават край на дипломацията

Джон Болтън заяви, че Вашингтон държи “отворена врата“ за преговори с Техеран

Решението на САЩ да наложат санкции на ирански лидери, сред които и върховният ръководител на страната аятолах Али Хаменей, означават край на дипломацията между Техеран и Вашингтон, предупреди вчера говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Мусави.

Мусави написа в Туитър, че “налагането на безполезни санкции на иранския върховен ръководител и на министъра на външните работи (Мохамад Джавад Зариф) затвори за постоянно пътя пред дипломацията“. Отчаяната администрация на американския президент Доналд Тръмп унищожава установените международни механизми за поддържане на световния мир и сигурност, подчерта той.

Доналда Тръмп наложи нови санкции на ирански лидери, сред които аятолах Хаменей, предприемайки безпрецедентна стъпка за засилване на натиска върху Иран, след като той свали американски безпилотен дрон миналата седмица.

Същевременно съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън заяви, че Вашингтон все още иска да преговаря с Техеран въпреки наложените нови санкции срещу ирански представители. “Президентът държи отворена вратата за истински преговори за цялостно и проверимо елиминиране на ядрената оръжейна програма на Иран, на неговите системи за изстрелване на балистични ракети, на неговата подкрепа за международния тероризъм и друго зловредно поведение по света“, каза Болтън в Ерусалим. “Иран трябва просто да влезе през тази отворена врата“, добави той.

Болтън направи това изявление преди началото на срещата си с колегите от Израел и Русия - Меир бен Шабат и Николай Патрушев, която се очаква да бъде с основни теми Иран и Сирия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел, САЩ и Русия имат обща цел - отстраняване на иранските сили от Сирия. По думите му ако това бъде направено, то “ще доведе до повече стабилност в Близкия изток“. Нетаняху заяви това на срещата на съветниците по националната сигурност на трите държави.

В началото на тристранната среща секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се изказа за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. “Напълно споделям позицията на премиера Нетаняху за това в какво състояние трябва бъде Сирия вследствие на нашата работа, както той каза - мирна и сигурна“, заяви Патрушев. Той отбеляза, че е невъзможно всички тези цели да бъдат постигнати с един ход и каза, че че мирните усилия трябва да бъдат планирани така, че участващите в процеса страни “да бъдат заинтересовани и да вървят към този резултат“.

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие