Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон16092019

Брой 178, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.78403 BGN ↑ 1 GBP = 2.19954 BGN ↑ 1 CHF = 1.79566 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Путин се обяви против въвеждането на санкции срещу Грузия

Путин се обяви против въвеждането на санкции срещу Грузия

Путин се обяви против въвеждането на санкции срещу Грузия

Руският президент смята, че не е нужно да се усложняват отношенията с Тбилиси

Депутати поискаха остри мерки заради грузинския журналист Георгий Габуния, който в ефир употреби обидни квалификации заа руския президент

На заседание вчера депутатите от Държавната дума на Русия единодушно подкрепиха предложение до правителството за въвеждане на санкции срещу Грузия. Руският президент Владимир Путин обаче се обяви против ограничителните мерки, предаде БНР.

Председателят на Думата Вячеслав Володин уточни, че парламентаристите настояват да бъде забранен вносът на грузински вина и вода, както и да бъдат ограничени паричните преводи от Русия за Грузия. Острата реакция на депутатите беше провокирана от грузинския журналист Георгий Габуния. В неделния брой на предаването „Постскриптум“ в ефира на опозиционната телевизия „Рустави 2“ журналистът употреби обидни квалификации по адрес на руския президент.

От Екатеринбург, където е на посещение, Путин се обяви против въвеждането на санкции срещу Тбилиси от уважение към грузинския народ. Той припомни, че много хора в самата Грузия са протестирали срещу поведението на журналиста. „За да възстановим пълноценните отношения между Русия и Грузия, няма да предприема нищо, което да усложни отношенията ни“, каза Путин.

На въпрос дали грузинският журналист трябва да бъде екстрадиран в Русия и съден за обида срещу държавния глава, както настояха някои руски депутати, Путин отговори: „Не е достоен за такава чест, нека продължава да работи“.

Георгий Габуния няма да бъде уволнен, а само отстранен от работа за два месеца, съобщиха по-рано от телевизия „Рустави 2“. Във вторник и президентът на Грузия Саломе Зарубашвили, и премиерът Мамука Бахтадзе определиха изказването на журналиста като провокация, зад която стои бившият държавен глава и настоящ противник на властта Михаил Саакашвили.

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие