Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед15092019

Брой 178, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.78403 BGN ↑ 1 GBP = 2.19954 BGN ↑ 1 CHF = 1.79566 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) 100 000 жени от селските райони на Бразилия демонстрират в “Шествие на маргаритките“

100 000 жени от селските райони на Бразилия демонстрират в “Шествие на маргаритките“

Около 100 000 жени от селски райони по данни на организаторите взеха участие в столицата на Бразилия в традиционното “Шествие на маргаритките“, което тази година се превърна в протест срещу президента Жаир Болсонаро, предаде АФП.

Това шествие се провежда на всеки 4 години в защита на селяните и на правата на жените в тази силно засегната от домашното насилие страна.

Жените протестираха срещу правителствената политика за разширяване на употребата на пестициди и обявеното от Болсонаро намерение да разреши експлоатацията на мини в туземни територии и защитени зони.

Жени от местни племена от цяла Бразилия, които предния ден демонстрираха в столицата срещу “геноцидната политика“ на крайнодесния президент, се присъединиха към второто шествие.

Също в сряда в бразилската столица се състоя и протест срещу бюджетните съкращения в образованието и пенсионната реформа.

Демонстрантите носеха табели с надписи с искания за суверенитет на народа, за освобождаване на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва и за една Бразилия без насилие.

Лула, популярният бивш ляв президент в периода 2003-2010 г., излежава присъда от 8 години и 10 месеца затвор за корупция и пране на пари.

Повечето демонстрантки носеха виолетови дрехи, цветя и сламени шапки като символичен цвят на протестната проява. Някои от тях осъдиха в изказвания “женомразието, расизма и хомофобията“ на Болсонаро.

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие