Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед26012020

Брой 269, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Италианският премиер Конте обяви пред Сената оставка

Италианският премиер Конте обяви пред Сената оставка

Италианският премиер Конте обяви пред Сената оставка

Президентът Матарела започна консултации за изход от кризата

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че подава оставка, както и края на популисткото правителство, като обвини председателя на партия “Лига” Матео Салвини в безотговорно разбиване на управляващата коалиция, предаде АФП.

В тържествена реч пред Сената Конте разкритикува вътрешния министър за това, че е “преследвал собствените си интереси и тези на партията си“, в опит да се възползва от резултатите в допитвания, които му дават предостатъчно мнозинство, след рекордно доброто представяне на изборите за Европейски парламент, където Лигата получи 34 процента.

“Вотът на гражданите е същността на демокрацията, но да искаме от тях да гласуват всяка година е безотговорно“, каза Конте. “Страната спешно се нуждае от мерки за насърчаване на икономическия растеж и инвестициите“.

“Уважаеми г-н вътрешен министър, чух, че искате “пълни правомощия“ и призовавате привържениците си да излязат на улицата, за да ви подкрепят; това отношение ме тревожи“, добави Конте.

“Не се нуждаем от пълни правомощия, а от лидери, които имат респект към институциите“, каза премиерът.

Бившият италиански премиер Матео Ренци заяви в интервю, че би могъл да работи с Движение “Пет звезди“, ако сметне, че това може да доведе до по-конструктивни нагласи към Европа.

“Трябва да опитаме и да съставим правителство, ако е възможно“, каза Ренци. Той добави, че е важно личните нападки срещу него на представители на “Пет звезди“ да останат в миналото.

Президентът Серджо Матарела започна междувременно консултации с партиите в търсене на изход от политическата криза, която ще доведе до съставяне на 67-ото правителство след края на Втората световна война или до предсрочни избори.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мишел Платини се завърна във футбола

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се завърна в управлението на футбола. 64-годишният французин стана съветник на президента на Междуна...

Прочети още:

Loading...

Земеделие