Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Италианския Сенат гласува доверие на правителството Конте-2

Италианския Сенат гласува доверие на правителството Конте-2

Италианския Сенат гласува доверие на правителството Конте-2

Премиерът обещава „нова ера на реформи” за страната

Италианските сенатори започнаха вчера дебати по програмата на новото правителство на Джузепе Конте и по-късно се очакваше да гласуват, предаде АФП. В понеделник правителството Конте 2 получи подкрепата на депутатите от долната камара на парламента (343 членове на Камарата на депутатите гласуваха “за“, 263 - “против“).

Ситуацията може да се окаже малко по-сложна в Сената, където мнозинството на правителството е по-крехко. Въпреки това според експертите няма съмнение, че новият кабинет ще бъде одобрен и в горната камара на италианския парламент.

Речта на Джузепе Конте пред депутатите в долната камара премина в атмосферата на футболен мач заради виковете на народните представители от опозицията и особено на тези от партия “Лига“ на досегашния вътрешен министър Матео Салвини, отбелязва АП. Ситуацията в Сената не беше по-различна. Конте бе посрещнат с викове “достойнство, достойнство“ и “предател, предател“ от депутатите на Лигата и съюзниците им от “Италианските братя“. Двете крайнодесни партии организираха в понеделник демонстрация срещу новото правителство на Джузепе Конте, в която взеха участие неколкостотин души.

Преди двата вота на доверие италианският премиер Джузепе Конте обеща “нова ера на реформи“ за Италия. В продължила час и половина реч Конте представи широкомащабния си политически проект за правителството, което може да управлява Италия до 2023 г. “Гражданите очакват от нас думи и действия на висотата на длъжностите, които заемаме“, изтъкна Конте, който си постави за задача да бъде възстановено доверието към институциите.

Програмата на Конте, представена като “политически и социален пакт“, възпроизвежда основните точки от коалиционното споразумение на “5 звезди“ и Демократическата партия. Целта й е възраждане на Италия, белязано от развитие, иновации и социална справедливост. В програмата си Конте представи дълъг списък с обещания - план за извънредни инвестиции за бедния Юг, включващ създаването на държавна банка, за младите хора - повече инвестиции в научните изследвания, улеснен достъп до образование за младежите от по-бедни семейства и по-високи заплати за учителите, а за работещите - намаляване на удръжките за социално осигуряване, въвеждане на минимална заплата и стимули за малки и средни предпрятия, съчетани с тежки наказания за укриване на данъци, включително затвор, а също и институционални реформи.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Земеделие