Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб30052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Италианския Сенат гласува доверие на правителството Конте-2

Италианския Сенат гласува доверие на правителството Конте-2

Италианския Сенат гласува доверие на правителството Конте-2

Премиерът обещава „нова ера на реформи” за страната

Италианските сенатори започнаха вчера дебати по програмата на новото правителство на Джузепе Конте и по-късно се очакваше да гласуват, предаде АФП. В понеделник правителството Конте 2 получи подкрепата на депутатите от долната камара на парламента (343 членове на Камарата на депутатите гласуваха “за“, 263 - “против“).

Ситуацията може да се окаже малко по-сложна в Сената, където мнозинството на правителството е по-крехко. Въпреки това според експертите няма съмнение, че новият кабинет ще бъде одобрен и в горната камара на италианския парламент.

Речта на Джузепе Конте пред депутатите в долната камара премина в атмосферата на футболен мач заради виковете на народните представители от опозицията и особено на тези от партия “Лига“ на досегашния вътрешен министър Матео Салвини, отбелязва АП. Ситуацията в Сената не беше по-различна. Конте бе посрещнат с викове “достойнство, достойнство“ и “предател, предател“ от депутатите на Лигата и съюзниците им от “Италианските братя“. Двете крайнодесни партии организираха в понеделник демонстрация срещу новото правителство на Джузепе Конте, в която взеха участие неколкостотин души.

Преди двата вота на доверие италианският премиер Джузепе Конте обеща “нова ера на реформи“ за Италия. В продължила час и половина реч Конте представи широкомащабния си политически проект за правителството, което може да управлява Италия до 2023 г. “Гражданите очакват от нас думи и действия на висотата на длъжностите, които заемаме“, изтъкна Конте, който си постави за задача да бъде възстановено доверието към институциите.

Програмата на Конте, представена като “политически и социален пакт“, възпроизвежда основните точки от коалиционното споразумение на “5 звезди“ и Демократическата партия. Целта й е възраждане на Италия, белязано от развитие, иновации и социална справедливост. В програмата си Конте представи дълъг списък с обещания - план за извънредни инвестиции за бедния Юг, включващ създаването на държавна банка, за младите хора - повече инвестиции в научните изследвания, улеснен достъп до образование за младежите от по-бедни семейства и по-високи заплати за учителите, а за работещите - намаляване на удръжките за социално осигуряване, въвеждане на минимална заплата и стимули за малки и средни предпрятия, съчетани с тежки наказания за укриване на данъци, включително затвор, а също и институционални реформи.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...