Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) 46 години след преврата срещу Алиенде чилийското общество остава разделено

46 години след преврата срещу Алиенде чилийското общество остава разделено

46 години след преврата срещу Алиенде чилийското общество остава разделено

Семейства на жертвите на диктатурата поискаха съдебно преследване за бившите министри на Пиночет

В Чили близки на жертви на диктатурата на Аугусто Пиночет внесоха в съда иск за съучастничество срещу министри на бившия лидер, които досега не са преследвани от правосъдието, предаде АФП.

“Внесохме иск срещу всеки от тези, които са заемали министерски пост през 17-те години на диктатурата. През тези 17 години убийствата не бяха дело само на агентите на репресивния апарат“, заяви Лорена Писаро, председателка на Сдружението на семействата на арестуваните и безследно изчезналите.

Съдебните документи бяха подадени в деня на 46-ата годишнина от държавния преврат срещу социалистическото правителство на Салвадор Алиенде. На 11 септември 1973 г. чилийската армия, водена от генерал Аугусто Пиночет свали от власт демократично избраното правителство. Както всяка година, леви организации почетоха паметта на 3200 убити и безследно изчезнали по време на режима на Пиночет (1973-1990 г.), който почина през 2006 г. на 91-годишна възраст, без да бъде осъден. По официални данни 38 000 души са били изтезавани през този период.

Над 4000 души участваха в демонстрация в Сантяго в неделя, за да напомнят за този мрачен епизод от чилийската история, споменът за който продължава дълбоко да разделя страната. Досега годишнината се отбелязваше с церемония в президентския дворец Ла Монеда. Тази година президентът Себастиан Пинера, който през март 2018 г. започна втори мандат, предпочете кратко изявление за печата, в което призова чилийците към размисъл и единство. “Приканвам всички свои сънародници да размислят искрено и добронамерено върху причините и последиците от 11 септември 1973 г., за да извлекат поука от грешките на миналото“, заяви държавният глава. Признак за разделението в обществото е отвореното писмо във в. “Меркурио“, подписано от около 60 личности, които заявиха, че “благодарение на 11 септември 1973 г. Чили успя да избегне днешната участ на Венецуела“.

Депутатката от Чилийската комунистическа партия Кармен Херц, чийто съпруг - журналистът Карлос Бергер е екзекутиран през 1973 г., заяви по поввод публикацията ,че изрази “срам и отвращение“ от публикацията. “Това е все едно група нацисти в Германия да публикуват в медия оправдание и омаловажаване на Холокоста“, заяви тя. Според доклад на университета “Диего Порталес“ за правата на човека, само 22 процента от официално признатите случаи с екзекутирани или безследно изчезнали лица са довели до осъдителни присъди от 1995 г. до 2018 г.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Земеделие