Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря11122019

Брой 238, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76567 BGN ↓ 1 GBP = 2.32635 BGN ↑ 1 CHF = 1.79073 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Европейската сигурност зависи от единството вътре в НАТО

Европейската сигурност зависи от единството вътре в НАТО

Европейската сигурност зависи от единството вътре в НАТО

Северна Македония може да влезе в алианса в началото на 2020 г.

Европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство, ЕС не може да замести НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел преди днешната среща на външните министри от алианса, цитиран от БТА.

Столтенберг съобщи, че следващата седмица ще посети Париж, за да разговаря с президента Еманюел Макрон. Преди дни Макрон заяви, че НАТО е “в мозъчна смърт“. Столтенберг посочи, че в НАТО не за пръв път има различия, но силата на организацията е в това, че различията винаги са били преодолявани с обсъждане.

Стореното в последните години показва силата на алианса, коментира Столтенберг. При 29 съюзници винаги ще има различия - политически, културни, поясни той.

По неговите думи днес се наблюдават различия в оценката за събитията в Сирия. Според него съюзниците са единодушни, че Турция има основателни притеснения за своята сигурност.

Столтенберг заяви, че Китай инвестира силно във въоръжение от най-ново поколение и това се отразява на сигурността на страните от НАТО. Ядрените способности на НАТО са най-голямата сила за сдържане, посочи той. Генералният секретар допълни, че ядрените сили на САЩ, включително разположеното в Европа въоръжение, са най-голямата гаранция за европейската сигурност.

Столтенберг приветства връщането на задържаните от Русия украински кораби. Той изрази надежда това да доведе до напредък по изпълнението на споразуменията от Минск и до постигането на политическо решение за Украйна.

Столтенберг съобщи, че външните министри от НАТО днес ще обсъдят отношенията с Русия и Китай и въпросите за оръжейния контрол.

По повод окончателното ратифициране на протокола за присъединяването на Северна Македония към алианса той съобщи, че остава още твърде малко. Той изрази очакването Северна Македония да се присъедини към НАТО в първите месеци на следващата година.

България

Икономика

Култура

НИМ представи древни находки и нови открития

НИМ представи древни находки и нови открития

Сред експонатите са микенска керамика от късната бронзова епоха, златни пръстени от Калиакра и изключително ценни византийски монети. Открив...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие