Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт28012020

Брой 271, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Проуване: Борис Джонсън печели изборите с малка преднина

Проуване: Борис Джонсън печели изборите с малка преднина

Проуване: Борис Джонсън печели изборите с малка преднина

Консерваторите подцениха недоволството на младите гласоподаватели, пише „Гардиън”

Британският премиер Борис Джонсън е на път да спечели мнозинство от 28 депутатски места на днешните парламентарните избори. Това сочи прогноза на социологическата агенция ЮГав, цитирана от Ройтерс. Това е силно понижение на прогнозата спрямо миналия месец, когато се очакваше консерваторите да поведат с 68 места.

Консервативната партия на Джонсън може да спечели 339 места в 650-местния парламент спрямо получените 317 в изборите от 2017 г. Опозиционната Лейбъристка партия може да си осигури 231 места, което е понижение спрямо 262 места през 2017 г. Ноемврийската прогноза за лейбъристките депутати обаче бе 211. Според ЮГав около модела има такава несигурност, че е възможно никоя партия да не успее да получи мнозинство. В допитването са участвали 105 600 души. Във вторник по-малка социологическа агенция, Фоукълпойнт, прогнозира мнозинство от 24 места за Джонсън спрямо предишните очаквания за предимство от 82 места.

След обявяването на прогнозата на ЮГав британската лира поевтиня спрямо долара. Финансовите пазари се опасяват, че при парламент без мнозинство ще се проточи несигурността дали и кога Великобритания ще напусне ЕС, което в момента се планира да стане на 31 януари.

Очаква се след утрешните избори Великобритания да бъде управлявана от малко консервативно мнозинство, пише френският в.“Фигаро“. Според прогнозата на института ЮГав (YouGov) консерваторите на Борис Джонсън ще спечелят изборите, но разликата с лейбъристката опозиция се стопява. Новото социологическо проучване показва подкрепа от 43 на сто за консерваторите срещу 34 на сто за лейбъристите. Това обаче ще бъде достатъчно за привеждане на Брекзита в изпълнение - лозунгът, на който консервативният лидер Борис Джонсън основа цялата си кампания, подчертава в. “Фигаро“.

Консерваторите подцениха недоволството на младите гласоподаватели. Това може да им струва скъпо, подчертава британският в. “Гардиън“. Това е странен пропуск, предвид че влиянието на младите гласоподаватели беше усетено само преди две години.

България

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Loading...

Земеделие

Loading...