Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон27012020

Брой 270, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.77239 BGN ↑ 1 GBP = 2.31973 BGN ↑ 1 CHF = 1.82583 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Иранският Съвет на пазителите отстрани хиляди кандидати за депутати

Иранският Съвет на пазителите отстрани хиляди кандидати за депутати

Иранският Съвет на пазителите, който следи за спазването на конституцията и упражнява надзор върху кандидатите за избори, дисквалифицира хиляди души от участие в парламентарните избори през февруари, включително 90 настоящи депутати, повечето от които са обвинени в корупция, предаде АП. Говорител на Съвета заяви, че повечето депутати са били отхвърлени заради “финансови проблеми“, с което се обозначават измамите и присвояването на държавни средства.

Съветът на пазителите се състои от висши духовници и юристи. Той може да дисквалифицира кандидати за изборни длъжности, ако прецени, че техните възгледи или поведение са несъвместими с теократичната система на Иран. Половината от 12-те му членове се назначават от върховния водач аятолах Али Хаменей.

Над 14 000 хиляди са се регистрирали за кандидати в изборите. От тях са одобрени само 5000. От сегашните 290 депутати 247 са се кандидатирали за нов мандат. Според реформаторския вестник “Етемад“ повечето от отхвърлените са реформатори и умерени кандидати и това означава, че изборите ще са на практика вътрешен вот между хардлайнери.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мишел Платини се завърна във футбола

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини се завърна в управлението на футбола. 64-годишният французин стана съветник на президента на Междуна...

Прочети още:

Loading...

Земеделие