Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19022020

Брой 287, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80827 BGN ↑ 1 GBP = 2.35685 BGN ↑ 1 CHF = 1.84182 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Международна конференция в Берлин търси пътища за мир в Либия

Международна конференция в Берлин търси пътища за мир в Либия

Международна конференция в Берлин търси пътища за мир в Либия

Русия и Турция направиха добра стъпка, заяви Владимир Путин на среща с Реджеп Ердоган

Представители на над десет държави, включително и руският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо присъстват на конференция в Берлин, целяща да се постигне мир в Либия.

Във форума, чийто домакин е германският канцлер Ангела Меркел, участват също също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар. По-рано миналата седмица в Москва се състоя конференция с цел сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Либия. Маршал Хафтар я напусна, без да подпише.

В интервю за панарабския вестник “Аш Шарк ал Аусат“ специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна. По думите на Гасан Саламе в германската столица ще се положат усилия за прекратяване на незаконния трафик на оръжие за Либия. Либия изпадна в хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на Халифа Хафтар. Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.

Президентът на Русия Владимир Путин смята, че Турция и Русия са направили добра стъпка, призовавайки страните в Либия да прекратят огъня и по този начин са създали предпоставки за провеждане на конференцията в Берлин. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си вчера с турския президент Реджеп Ердоган в Берлин, предаде ТАСС. Ние с вас, според мен, направихме много добра стъпка по време на срещата в Истанбул, призовахме страните в Либия да прекратят огъня, да прекратят бойните действия и независимо от това, че има някои инциденти, все пак двете страни се вслушаха в нашия призив и мащабните бойни действия са прекратени, заяви Путин. Президентите на Русия и Турция разговаряха около 40 минути при участие на делегациите на двете страни.

В международна конференция за нормализиране на ситуацията в Либия са поканени Русия Алжир, Великобритания, Египет, ОАЕ, Китай, САЩ, Турция и Франция.

Икономика

Култура

Спорт

Земеделие