Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет28052020

Брой 103, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Mнозинство в Северна Ирландия е срещу напускане на Обединеното кралство

Mнозинство в Северна Ирландия е срещу напускане на Обединеното кралство

Мнозинството от избирателите в британската провинция Северна Ирландия биха гласували против британската провинция да напусне Обединеното кралство, за да се обедини с Република Ирландия, ако сега бъде произведен референдум по въпроса. Това показват резултатите от допитване, публикувано вчера от в. “Белфаст телеграф“, предаде Ройтерс.

Обединение на Ирландия биха подкрепили едва 29 % от гласоподавателите, а 52 % биха били против, сочат резултатите от анкетата, проведена сред 2000 души. Останалите 19 % от участниците в сондажа, казват, че не знаят как биха гласували. Ако се изключат отговорите с “не зная“, числата показват съотношение от 65 срещу 35 на сто в полза на оставане в състава на Обединеното кралство.

“Данните предлагат антидот срещу приповдигнатите коментари в последно време относно угрозата от ирландско обединение“, каза Джон Тонджи, преподавател по политология в университета в Ливърпул, който е ръководил проучването. Той обаче добави, че анкетата е показала, че има двупроцентово увеличение на подкрепата за обединение на Ирландия в сравнение с последното допитване от 2017 г. - темп на увеличение, който в рамките на две десетилетия може да доведе до мнозинство за обединена Ирландия.

През 1998 г. беше подписано т. нар. споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия, сложило в общи линии край на десетилетията на насилие между католиците националисти, борещи се за сливане с Ирландия, и протестантските юнионисти, искащи да останат част от Обединеното кралство. Споразумението предвижда британското правителство да насрочи референдум, ако наличието на мнозинство за отделяне изглежда вероятно.

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор Димитров е потвърдил участие в планираните демонстративни турнири на Балканите, които се организират по инициатива на Новак Джокович....

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...