Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб04042020

Брой 64, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79335 BGN ↑ 1 GBP = 2.22917 BGN ↑ 1 CHF = 1.85369 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) САЩ режат с 1 млрд. долара помощтаза Афганистан като първо наказание

САЩ режат с 1 млрд. долара помощтаза Афганистан като първо наказание

САЩ режат с 1 млрд. долара помощтаза Афганистан като първо наказание

Ашраф Гани и Абдула Абдула едновременно се обявяват за президенти на страната

Правителството на Доналд Тръмп отменя помощ на стойност от 1 млрд. долара за Афганистан и заплашва с още по-големи ограничения на всички форми на сътрудничество, след като враждуващите лидери на страната не успяха да се споразумеят за формирането на ново правителство, съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от АП.

Помпейо говори след необявеното си посещение в Кабул, където се срещна с Ашраф Гани и Абдула Абдула. И двамата се обявиха за президент след оспорваните избори в Афганистан миналата година.

С необичайно остър тон Помпейо разкритикува двамата за неспособността им да работят заедно и за това, че застрашават потенциално мирно споразумение, което би сложило край на най-дългия конфликт с американско участие.

Помпейо заяви, че неспособността на двамата лидери да работят заедно е “пряка заплаха“ за националните интереси на САЩ. Американското правителство незабавно ще преразгледа програмите си за подкрепа на Афганистан, като ще започне с намаляването им с 1 млрд. долара помощ тази година.

Помпейо уточни, че подкрепата може да бъде намалена с още 1 млрд. през 2021 г.

“Ние заявихме ясно на лидерите, че няма да подкрепим операции за сигурност, които са политически мотивирани, нито ще подкрепим политически лидери, които нареждат подобни операции или такива, които защитават или подкрепят паралелно правителство“, каза дипломатът.

Помпейо каза още, че САЩ ще продължат изтеглянето на силите си от Афганистан в съответствие със споразумението с талибаните, което предвижда числеността на американските войски да бъде намалена от 13 000 на 8600 в следващите няколко месеца.

САЩ и НАТО вече са започнали да изтеглят някои войски от Афганистан.

България

Икономика

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

Бизнесът иска германиския модел за запазване на заетостта

В България 60% от нетната заплата на работниците в засегнатите от кризата компании трябва да се поеме от държавата (например от Агенцията по...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Земеделие