Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Продажбите на дребно в Германия скочиха заради запасяването

Продажбите на дребно в Германия скочиха заради запасяването

Продажбите на дребно в Германия скочиха заради запасяването

Паническото пазаруване е особено силно при храните, напитките и тютюневите изделия

Запасяването на германските домакинства със стоки от първа необходимост на фона на очакваните строги ограничения и карантинни мерки е довело до силен растеж в продажбите на дребно през февруари. Това сочат публикувани вчера официални данни, цитирани от Ройтерс.

Спрямо същия месец на миналата година продажбите са скочили с 6,4 на сто с отчитане на сезонните фактори, изпреварвайки значително очакванията на анализаторите за увеличение от едва 1,5 на сто. Отчетено на месечна основа, февруарските продажби са нараснали с 1,2 на сто. Скокът в търсенето от домакинствата, подготвящи се за ограничения на излизането навън и евентуална карантина, вече доведе до недостиг на тоалетна хартия в цялата страна и популяризира думата “хамстеринг“, или “да трупаш като хамстер“, която германците използват за паническото пазаруване.

Продажбите са нараснали като цяло, но повишението е особено силно при храните, напитките и тютюневите изделия, уточнява германската статистическа служба. В тези сектори приходите са скочили със 7,8 на сто спрямо февруари 2019 г. Най-облагодетелствани от тази тенденция са супермаркетите, чиито приходи са се увеличили с 8,3 на сто спрямо растеж от 3,5 на сто при специализираните магазини.

Данните за търговията на дребно са сред малкото добри новини за най-голямата европейска икономика, която се очаква да изпадне в рецесия тази година, засегната от пандемията.

И продажбите на нехранителни продукти също рязко са нараснали - с 5,6 на сто спрямо февруари миналата година, отчетено в реални стойности. Онлайн услугите и доставките бележат високи резултати с повишение на приходите от 11 на сто спрямо февруари 2019 г. Продажбите на фармацевтични и козметични стоки са се увеличили с 6,6 на сто.

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

Фалшивите чертожници са получавали над 13 лв. на декар за празни ниви с боб и леща

Ако през миналата година помощта по обвързаната подкрепа з...

Прочети още:

Loading...