Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет29052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Свят (2) Първата линия

Първата линия

Първата линия

Маски, костюми, ръкавици и шапчици - крехкото бойно снаряжение на лекарите и медицинските сестри в Италия

Асошиейтед прес

Очите им са уморени. Бузите им са ожулени от предпазните маски. Те не се усмихват. Лекарите и медицинските сестри на фронтовите линии срещу пандемията от коронавируса в Италия са почти неразпознаваеми зад своите маски, костюми, ръкавици и шапчици - крехкото бойно снаряжение, което надяват преди всяка смяна като единствената преграда

В петък фотографи на Асошиейтед прес сновяха, за да ги снимат в редките им почивки от интензивните отделения в болниците в Бергамо и Бреша, област Ломбардия, и в Рим. И винаги докторите, медицинските сестри и санитарите позираха пред масленозелените завеси, преграждащи техните стерилни отделения.

Петък (28 март - б. р.) беше лош ден. Тогава Италия регистрира най-много починали от началото на експлозията на епидемията преди пет седмици, като добави 969 смъртни случая и жертвите на Ковид-19 в страната станаха 9134 - най-големия брой в света. Сред случаите в петък 541 са в Ломбардия.

Италия изпревари Китай по брой потвърдени случаи на зараза и изостава само от Съединените щати. Същевременно националните здравни институти обаче казват, че през последните дни има намаляване на новите случаи, което е признак, че националната карантина започва да дава резултат след две и половина седмици. Всяко облекчение от хаотичния натиск, белязал първата фаза на разпространяването на вируса в Италия, е добре дошло за медицинския персонал. Той обаче знае, че е далеч от края на извънредната ситуация.

“Това, което преживяваме, е като татуировка“

казва Даниел Турно, медицинска сестра в интензивното отделение на болницата “Хуманитас Гавацени“ в Бергамо. “То ще остане завинаги.“ Понякога болничните служители не пият вода или други течности по време на своите 8-, 10- или 12-часови дежурства, за да не трябва да ходят до тоалетната или до съблекалнята. Те стриктно спазват съответните процедури, когато свалят своите защитни костюми, ръкавици и маски, защото знаят, че едно грешно движение може да означава, че те също ще се заразят с вируса.

Над 7100 здравни работници в страната вече са го хванали. Те са пращани у дома за възстановяване и се връщат на работа, след като дадат отрицателна проба. Отсъствието им се усеща силно и създава повече работа на останалите. Над 50 лекари не са се възстановили и са починали.

Стресът

в интензивните отделения е осезаем, а тишината - смразяваща. От време на време се чуват хеликоптери, които излитат или кацат вън, за да докарат нов пациент в критично състояние в болница, която още не е препълнена.

Героите на епидемията в Италия не само обслужват болните с апарати за обдишване и кислород. Те заместват техните синове и дъщери, братя и сестри, които при нормални обстоятелства биха могли да дойдат на посещение, да подържат ръцете на болните си близки и да им вдъхнат кураж. Пациентите с Ковид-19 трябва да са в изолация, а техните роднини - под карантина. Болните, често възрастни хора, са самотни и ужасени.

“Това са пациенти, които жадуват за въздух“, казва д-р Габриеле Томазони, началник на интензивното отделение в гражданската болница в Бреша. По думите му неговият екип осигурява не само животоспасяваща помощ с апаратура, но понякога и друга, повече човешка. “Знаем, че това са възрастни пациенти“, казва Томазони в края на дежурството си в петък вечерта. “Те се нуждаят от близост. От нежност“, добавя той.

Това се вижда в очите им.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Хлебарският бранш сипе хвалби за новия закон за храните

Според регистъра, който се води от Агенцията за безопасност на храните, около 680-700 обекта са регистрирани като хлебопроизводители. Според...

Прочети още:

Loading...